Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите САЩ да принудят Украйна да се откаже от територии или от бъдещо членство в НАТО в замяна на прекратяване на войната от страна на руския лидер Владимир Путин. За това писа Politico.

"Ние не можем да имаме Минск-3. Няма никакви индикации, че Путин е готов да преговаря за мир", заяви генералният секретар на НАТО на пресконференция, визирайки предишните неуспешни мирни споразумения между Москва и Киев.

Изданието припомня, че двете споразумения от Минск, подписани през 2014 г. и 2015 г. с участието на Германия и Франция, имаха за цел да спрат първото нахлуване на Русия в Украйна през 2014 г. През същата година тя незаконно анексира Крим, а след това отприщи конфликти в Източна Украйна.

"Споразумението от Минск въведе прекратяване на огъня и позволи самоуправление в части от Източна Украйна, но в Киев го възприеха като засилване на руското влияние върху конституционния ред в Украйна. То така и не беше приложено изцяло.

Русия наруши споразумението през 2022 г., когато започна пълномащабно нахлуване в Украйна", припомня Politico.

Според съобщения в медиите съюзници и съветници на Доналд Тръмп, евентуален кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия, разработват планове да принудят Киев да се откаже от опитите си да си върне контролираните от Русия територии и да отмени бъдещото си членство в НАТО в замяна на мирно споразумение с Русия.

Така например директорът по комуникациите на кампанията на Тръмп Стивън Ченг наскоро заяви, че "основен приоритет по време на втория му мандат ще бъде бързото постигане на споразумение за прекратяване на руско-украинската война". От своя страна Путин заяви, че приема сериозно предложението на Тръмп.

"Няма да има компромис с независимостта или териториалната цялост", отговори ръководителят на украинската президентска канцелария Андрий Ермак.

Столтенберг изтъкна предишното поведение на Москва, за да оправдае несъгласието на Киев да приеме мирните условия, изложени от лагера на Тръмп.

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии

Свят, в който Украйна губи, е свят, в който Китай и Русия печелят срещу демокрацията и Запада