Стотици арести са били извършени в 18 страни по време на мащабна операция срещу организираната престъпност, информира "Ройтерс".

До арестите в Австралия, Азия, Южна Америка и Близкия изток се е стигнало, след като австралийската полиция и американското ФБР тайно са следили комуникациите между фигури от подземния свят. В операцията са участвали и националните полиции на няколко европейски страни и на Нова Зеландия. В продължение на три години те са успели да декодират хиляди криптирани съобщения в мрежите на всякакви престъпници.

Новозеландската полиция определя "Операция Храбър човек" като най-изпипаната досега срещу организираната престъпност. До следенето на съобщенията се стигнало благодарение на приложение, наречено ANOM, което ползвали престъпници от целия свят, за да общуват кодирано, но което е било де факто контролирано от ФБР.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че операцията "нанесе тежък удар срещу организираната престъпност - не само в тази страна, но и такъв, който ще отекне около организираната престъпност по целия свят". Той настоя пред журналисти в Сидни, че "това е повратен момент в австралийската история на правоприлагането".

Съобщенията между престъпниците засягали планове за убийства, трафик на дрога и оръжия. Приложените е било инсталирано на мобилни телефони, които са били лишени от всякакви други функции. Те са се разменяли на черния пазар. От такъв тип телефон е можело да се общува само с друг подобен телефон. Апаратите с приложението станали много популярни и спечелили доверието на големи фигури в организираната престъпност, които се обявявали за гаранти за неговата сигурност. Всички те били следени, без да подозират.

Само в Австралия са били извършени 224 ареста. В Нова Зеландия са арестувани 35 души, по-конкретно за трафик на дрога и пране на пари. Само в Нова Зеландия в операцията са участвали над 300 полицаи.

На арестуваните са повдигнати 900 обвинения и са били конфискувани 3,7 млн. новозеландски долара (2,6 млн. щатски долара) под формата на авоари. В Австралия пък са били конфискувани около 3,7 тона дрога, над 100 огнестрелни оръжия, почти 45 млн. австралийски долара (34,9 млн. долара) в брой и авоари, които се очаква да са на стойност милиони долари. На задържаните са повдигнати 525 обвинения. През следващите дни се очакват още арести и обвинения.