Стотици дезертьори от ДАЕШ ("Ислямска държава") са се събрали в сирийската провинция Идлиб, като мнозина от тях планират да пресекат намиращата се в близост турска граница и да намерят пътя обратно към Близкия изток, Северна Африка и Европа. Това се разкрива в репортаж на британския в. "Гардиън".

Няколко десетки бивши бойци вече са преминали през силно охраняваната граница до градовете в южната част на Турция през последните седмици. Четирима саудитски екстремисти са пристигнали в южна турска общност в началото на септември, след като платили на трафиканти на хора по 2000 долара всеки за опасното преминаване през граничната охрана, която е застреляла множество опитали да проникнат в Турция само през тази година.

Масовото изселване на бойци от райони, контролирани от ДАЕШ към други части на Сирия и Ирак, продължи през цялата изминала година, след като терористичната групировка загуби по-голямата част от предишните си територии при съгласуваната офанзива на иракски войски, сирийски правителствени и присъдружни им сили и ръководената от САЩ въздушна кампания в двете страни.

Голям брой екстремисти и техните семейства обаче сега се опитват да напуснат раздираните от военен конфликт райони, представлявайки значително предизвикателство за световната разузнавателна общност, която в по-голямата си част ги разглежда като враждебна и неуправляема заплаха и вижда ограничена възможност за тяхната реинтеграция.

Саудитски гражданин, който е избягал от Сирия в края на август, е разкрил пред "Гардиън", че около 300 бивши членове на ДАЕШ, мнозина от тях саудитци, са създали общност северно от град Идлиб, който понастоящем е контролиран от Фронт "Ал Нусра", които са бивш клон на терористите от "Ал Кайда" в Сирия.

"Повечето искат да напуснат, като мен", посочва 26-годишният саудитец, който твърди, че се казва Абу Саад, като допълва: "Мнозина от тях разбират, че групировката, в която са били, ги е подмамила. Други не вярват на "Ал Нусра". Не са много тези, които вярват, че хората, с които са били, са на прав път."

Според Абу Саад саудитците, както и някои европейци, мароканци и египтяни, са се събрали заедно като буфер срещу Фронт "Ал Нусра", която упражнява влиянието си в Идлиб и околностите като подчинява враговете си. ДАЕШ не са имали организирано присъствие в района от началото на 2014 г., когато бяха изгонени при нападение на бунтовници.

Бивши членове на терористичната групировка обаче постоянно са се завръщали в Идлиб и са търсили убежище от края на 2015 г. насам. "Тогава аз напуснах", твърди Абу Саад, говорейки дни след като е пристигнал в Южна Турция, допълвайки: "Други се присъединиха към мен по-късно, а сега идват още."

Пълният мащаб на изселването на екстремисти от контролираните от ДАЕШ райони в Сирия и Ирак остава неясен, като по-голямата част от териториите, които терористите бяха превзели, бяха отвоювани обратно, оставяйки разделени и деморализирани жалки останки от групировката, които няма къде да се скрият.