Стотици хиляди каталунци се събраха в централната част на Барселона, развявайки червено-жълтите знамена на североизточния испански регион, в подкрепа на независимостта от Испания, след като Мадрид се опитва да блокира планирания референдум за отцепването на 1 октомври, съобщава "Ройтерс".

11 септември е националният ден на Каталуния, известен като "Диада", който отбелязва попадането на Барселона под властта на Испания през 1714 г. и традиционно е използван от активистите, които желаят независимостта на областта, за призив за отцепване от Испания.

Започна референдумът за независимост на Каталуния

Започна референдумът за независимост на Каталуния

Живеещите в чужбина каталунци могат да гласуват по пощата

Тазгодишното събитие обаче има особено значение като демонстрация на сила на движението за независимост само три седмици преди референдума по въпроса, който властите в Мадрид обявиха за незаконен и предприехй стъпки за блокирането му в съдилищата.

Демонстрантите са носили плакати и транспаранти, на които е било изписано "Ние ще бъдем свободна страна!" и "Изпълнени с надежда", носейки жълти флуорисцентни тениски, на които е била изписана думата "да".

Властите не са предоставили данни за броя на присъстващите.

Протестиращите заявиха, че се надяват, че гласуването ще бъде осъществено, както е планирано на 1 октомври.

"Ние се надяваме, че ще можем да проведем референдума по нормален начин, защото в демокрацията е нормално да можем да гласуваме", коментира 42-годишен инженер, който е бил на демонстрацията заедно със семейството си.

Конституционният съд на Испания миналия четвъртък отмени референдума след обжалване от испанския премиер Мариано Рахой. След решението полицията е претърсвала офиси на вестници за признаци за подготовка на референдума.