Стотици хиляди бразилци излязоха на протести в градовете срещу съкращаването на разходите за образование, съобщава "Гардиън". Мярката е въведена от правителството на Жаир Болсонару и цели намаляване на общите разходи.

Вчера Министерството на образованието в Бразилия обяви, че замразява близо една четвърт от разходите за образование на стойност 1,85 млрд. долара. По тази причина Бразилският национален студентски съюз призова за протести срещу планираните мерки.

В над 200 града в страната се проведоха демонстрации, в които се включиха близо 150 000 души. В столицата около 7000 студенти и университетски преподаватели се отправиха към Конгреса с плакати срещу съкращенията. Един от тях гласеше: "Образованието не е разход, а инвестиция", а на друг пишеше: "Без инвестиции няма знание".

Въпреки че протестите бяха предимно мирни, в Рио де Жанейро се стигна сблъсъци - демонстрантите подпалиха автобус и започнаха да хвърлят фойерверки по полицейски служители. Наложи се служителите на реда да използват сълзотворен газ и гумени куршуми, за да разпръснат множеството.