Стотици хиляди иранци са скандирали "Смърт на Израел и Америка" в демонстрации в цялата страна, на които те също така са горили знамена на двете държави и на терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), която пое отговорност за нападенията в иранската столица Техеран, съобщава местната държавна телевизия, цитирана от "Ройтерс".

Иранските държавни медии твърдят, че милиони хора са излезли за демонстрациите за отбелязването на Деня "Ал Кудс", който беше въведен от основателя на Ислямската революция в Иран през 1979 г. аятолах Рухола Хомейни и който се отбелязва в последния петък на свещения мюсюлмански месец Рамадан.

Иран причакваше ДАЕШ в чужбина, но се сблъскаха в Техеран

Иран причакваше ДАЕШ в чужбина, но се сблъскаха в Техеран

Случилото се беше очаквано, но отговорът ще бъде различен от това, което някой би могъл да си представи

Опозицията срещу Израел е крайъгълен камък в идеологията на шиитски Иран, който подкрепя палестински и ливански ислямски екстремистки групировки, които се противопоставят на мира с еврейската държава, която Техеран отказва да признае.

Израел, САЩ и техният основен сунитски арабски сюзник Саудитска Арабия обвиняват Иран, че подклажда напрежението в Близкия изток и подкрепя тероризма. Иран отрича тези твърдения.

Напрежението се увеличи рязко в Персийския залив между Катар и четири арабски страни, включително Саудитска Арабия, отчасти заради връзките на Доха с Иран.

"Тазгодишната демонстрация ... показва, че хората искат нашия регион да бъде разчистен от терористи, подкрепяни от ционисткия режим (Израел)", коментира иранският президент Хасан Рохани пред държавната телевизия.

Държавната телевизия, излъчваща демонстрациите, показа тълпи, скандиращи антиизраелски лозунги в солидарност с палестинците, като ги призоваха да продължат борбата си срещу "окупационния режим".

Демонстрантите са скандирали "Смърт на Израел, смърт на Америка", носейки плакати, на които пише "Израел трябва да бъде заличен от картата", докато други хора са горели знамената на Израел и САЩ.