Стотици палестинци излязоха на протест срещу посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в де факто столицата Рамала, съобщава информационната агенция Times of Israel.

Те издигнаха трансперанти с надпис "Блинкън, не си желан тук". Видео в мрежата "Х" (бивша Twitter) показва как на един от плакатите има начертани червени триъгълници под името на секретаря.

Протестните действия се състояха на обяд местно време, а по-късно бяха преустановени от палестинските сили на реда.

Днес Блинкън се срещна с палестинския президент Махмуд Абас на територията на окупирания от Израел Западен бряг, съобщава Reuters. По време на визитата бяха дискутирани въпроси, които биха подобрили управлението на Палестина. Секретарят е посъветвал държавния глава да реконструира правителството, така че страната да се възстанови бързо след приключването на войната в Ивицата газа. Той е предложил да бъде създадена пътна карта за основаване на палестинска държава.

Припомняме, че на 5-ти януари държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън предприе своята четвърта обиколка в Близкия изток в рамките на три месеца. Това се случва дни, след като високопоставен лидер на Хамас бе убит край Бейрут.

От държавният департамент посочиха, че не очакват разговорите по време на обиколката да бъдат лесни. Говорителят на ведомството заяви, че има проблеми пред региона и предстоят трудни избори. По думите му е отговорност на Съединените американски щати да ръководят дипломатическите усилия за справяне с тези предизвикателства.

Антъни Блинкън тръгва на обиколка в Близкия изток

Антъни Блинкън тръгва на обиколка в Близкия изток

Той ще посети Турция, Гърция, Йордания, Катар, ОАЕ, Саудитска Арабия, Израел, Западния бряг и Египет