Стотици излязоха на протест на Капитолийския хълм в САЩ и окупираха част от офис сграда на Камарата на представителите, съобщава Си Би Ес.

Те призоваха законодателите и администрацията на президента Джо Байдън да настояват за прекратяване на огъня в ивицата Газа, която е подложена на израелски въздушни удари след смъртоносната терористична атака на "Хамас".

Облечени с черни тениски с надпис "Евреите казват прекратете огъня сега" и "Не в наше име", активисти седнаха на пода, пляскаха с ръце и пееха в ротондата на сградата Cannon. Те издигнаха и големи транспаранти с надпис "Прекратете огъня" и "Да живее Газа".

"Предупредихме протестиращите да прекратят демонстрацията и когато не се подчиниха, ние започнахме да ги арестуваме", съобщиха от полицията на Капитолия на САЩ в социалната мрежа "Екс".

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

САЩ блокираха резолюция на ООН за хуманитарни паузи в конфликта в Газа

Русия обвини Вашингтон в лицемерие и двойни стандарти

Те уточниха, че протестите не са разрешени вътре в сградата. По информация на полицията протестиращите са влезли в сградата законно през контролно-пропускателни пунктове за посетители и им е било разрешено да се съберат, но не спазили предупрежденията на полицията след началото на демонстрациите.

По предварителни данни на полицията са задържани около 300 демонстранти. Техният брой обаче може да нарасне. Трима души са обвинени в нападение над полицейски служители.

Протестът е организиран от групата "Еврейски глас за мир" - еврейска антиционистка организация.

Преди седящата демонстрация стотици хора се бяха събрали край Капитолия с призив администрацията на Байдън да призове за прекратяване на огъня.

Байдън - тъжен и възмутен, обвини палестинската страна за ударената болница

Байдън - тъжен и възмутен, обвини палестинската страна за ударената болница

Той обеща да предостави на Израел всичко необходимо, за да се защити