Стотици протестиращи в Бразилия поискаха окончателното отстраняване на президента Дилма Русеф, предаде ТАСС. 

Тя беше отстранена от президентския пост през май след решение на Сената. Вицепрезидентът Мишел Темер временно изпълнява длъжността президент на южноамериканската държава.

Акцията се е провела на плажа Копакабана в Рио де Жанейро. 

Протестиращи са издигали лозунги на английски език, като по този начин се опитват да привлекат вниманието на международната общност. 

Организаторите припомнят започващата другата седмица Олимпиада, която използват като повод, за да информират чужденците какво се случва в страната. 

Също така настояват ООН да обърне внимание. 

През юни стана ясно, че на 20 август Сенатът на Бразилия вероятно ще гласува окончателно по отстраняването на Русеф.

Проучвания, проведени от големите бразилски вестници, предполагат, че болшинството от 81 сенатори ще гласуват в подкрепа на отстраняването на Дилма Русеф.

С 342 гласа „за” от общо 513 депутата долната камара на бразилския парламент вече одобри импийчмънта.

Финалният стадий на процеса започва на 29 август. Това съобщава председателят на Федералния върховен съд на страната Рикарду Левандовски. Разглеждането на въпроса ще отнеме около седмица и решението за съдбата на Русеф ще бъде готово на 2 септември, няколко дни преди началото на Параолимпийските игри в Рио де Жанейро.

Над 60% от двестамилионното население на Бразилия подкрепя импийчмънта на президента, показват социологическите проучвания.

През последните месеци латиноамериканската страна минава през политическа криза и рецесия, невиждана от 30-те години на миналия ХХ в.