Повече от 600 тайванци, арестувани в чужбина в последните години, са депортирани в Китай, вместо в родината си. Това сочи нов доклад на правозащитната организация Safeguard Defenders, според която практиката се използва за "подкопаване на суверенитета на Тайван", предаде BBC.

Екстрадиранията са се случили между 2016 и 2019 г. Според организацията те се ползват за засилване на влиянието на Китай в чужбина, а тайванците, изпратени в страната, нямат корени и семейства там и са изложени на риск от преследване и тежки нарушения на правата на човека.

В доклада се твърди, че няколко държави нарушават международните закони при депортирането, като Испания и Кения са екстрадирали най-много тайванци в Народната република.

Не е предоставена информация за съдбата на тези хора, но Safeguard Defenders отбелязва, че поне двама от тях са поднасяли публични извинения по китайската телевизия.

Китай към САЩ: Не си правете илюзии за Тайван

Китай към САЩ: Не си правете илюзии за Тайван

Щатите са най-важният международен поддръжник на острова

Организацията също така изтъква случай от 2016 г. в Кения, когато властите там защитиха решението си да изпратят група китайци и тайванци - някои от които оправдани - в Китай, поради липсата на дипломатически връзки на африканската държава с Тайван.

В рамките на политиката "Единен Китай" Пекин настоява всяка държава, която иска да установи дипломатически отношения с Китай, първо да прекъсне официалните си такива с Тайван. Това доведе до дипломатическа изолация на Тайван от международната общност.

Островът, който се смята за независима държава, отдавна настоява гражданите му, арестувани в чужбина, да бъдат връщани на негова територия. Китай обаче разглежда Тайван като своя провинция.

САЩ с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на официален форум

САЩ с предизвикателство към Китай: Поканиха Тайван на официален форум

Събитието ще бъде тест за целите на Байдън