Стотици йордански ислямисти протестират в столицата срещу мирния план на Вашингтон за прекратяване на арабско-израелския конфликт и да поискат от правителството да бойкотира конференция в Бахрейн, която ще разгледа проекта, съобщава "Ройтерс".

Излизайки от джамия Хюсеини в центъра на Аман след петъчните молитви, протестиращите, сред които и лидерите на основното ислямистко движение, организирало похода, скандират "Тръмп, Тръмп, махни се от нас. Йордания е устойчива и никога няма да коленичим."

Мирният план или "Сделката на века" на Доналд Тръмп удари по политически нерв в Йордания, където милиони граждани, потомци на палестински бежанци живеят заедно с местните йорданци.

Макар подробностите за тайния мирен план да са все още непълни, подходът на Тръмп предизвика стари страхове за всеки опит за уреждане на конфликта по начин, който да удовлетворява Израел, но се отказва от палестинските права за сметка на Йордания.

Палестина обвини САЩ, че води война срещу нея

Палестина обвини САЩ, че води война срещу нея

Бойкотират конференцията в Манама

Протестиращите скандират лозунги срещу участието на Аман в спонсорираната от САЩ среща в Бахрейн, която Вашингтон обяви за икономическа увертюра на дългоочакваната мирна инициатива.

"Не на нормализиране с Израел ... надолу, надолу с конференцията в Бахрейн", викат ядосани протестиращи, които смесват проислямски песнопения и антизападна реторика.

Въпреки че Йордания ще се присъедини към конференцията, за да разгърне икономическата част от плана на Тръмп, там ще бъде изпратено послание, че никакви парични предложения не могат да заместят политическо решение за прекратяване на окупацията на Западния бряг на Израел, коментира официален представител.

Хаменеи осъди американския план за Близкия изток като "голямо предателство"

Хаменеи осъди американския план за Близкия изток като "голямо предателство"

Предлага референдум с "мюсюлманските, християнски и еврейски жители на Палестина"

"Дойдохме да кажем с един глас, че като Йордания ние отхвърляме семинара в Бахрейн. Срамно е за тези, които участват", обяснява Мурад ал Адайлах, ръководител на Ислямския фронт за действие (IAF), политическото ръководство на Мюсюлманско братство, най-голямата опозиционна група в страната.

Докато кралството има мирно споразумение с Израел и поддържа силни връзки в областта на сигурността, много йорданци възразяват срещу Израел и се идентифицират с палестинските стремежи за държавност.

Някои бизнесмени и служители обаче твърдят, че Йордания може да спечели от всеки план за мир в Близкия изток, който обещава милиарди помощи и проектно финансиране.

Джаред Къшнър обсъжда с Юнкер мира в Близкия изток

Джаред Къшнър обсъжда с Юнкер мира в Близкия изток

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с Джаред Къшнър