Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменеи критикува американския мирен план за Близкия изток като "голямо предателство към ислямския свят" и предупреди страните от Персийския залив да не го подкрепят, съобщава "Аруц Шева".

Вашингтон се подготвя да внедри икономическите аспекти на дългоочаквания си план за мир между израелците и палестинската автономна власт (ПА) - наречен "сделката на века" - на конференция в Бахрейн по-късно този месец.

"Целта на тази конференция е да осъзнае предателския, подлия план на Америка за Палестина, който те наричат "сделката на века", коментира Хаменеи.

Джаред Къшнър обсъжда с Юнкер мира в Близкия изток

Джаред Къшнър обсъжда с Юнкер мира в Близкия изток

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще се срещне с Джаред Къшнър

"Сделката на века", по волята на Бог, никога няма да се задържи ... това е голямо предателство за ислямския свят. Надяваме се, че лидерите на Бахрейн и Саудитска Арабия ще разберат в какво тресавище стъпват и колко ще бъде вредно за бъдещето им", допълва върховният лидер на Иран.

Мирният план, предложен от зета на американския президент Доналд Тръмп Джаред Къшнер, вече беше отхвърлен от палестинците, които твърдят, че политиката на Белия дом е очевидно пристрастна в полза на Израел.

Съюзниците на САЩ Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства ще присъстват на конференцията в Бахрейн на 25-26 юни, но палестинската автономна власт бойкотира и насърчи други арабски държави да стоят настрана.

Палестина призова Европа да отговори на „споразумението на века” на Тръмп

Палестина призова Европа да отговори на „споразумението на века” на Тръмп

Малики обаче предупреди, че предложенията граничат с връщане към колониализма

В коментари, публикувани на официалния му уебсайт, Хаменеи обяснява, че Иран не се стреми да "изхвърли евреите в морето" и вижда референдум като решение на палестино-израелския конфликт, съобщава "Ал-Джазира".

Той повтаря предложението на Иран за провеждане на вот с участието на "мюсюлмански, християнски и еврейски жители на Палестина, както и на палестински бежанци" за системата на управление.

Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства уверяват палестинците, че няма да подкрепят план на САЩ, който не отговаря на основните им изисквания.

Междувременно, заместник-министърът на външните работи на Израел Ципи Хотовели, че "израелци" ще присъстват на конференцията в Бахрейн, но не става ясно дали това са официални лица или бизнес делегати.

Запитан дали смята, че събитието трябва да бъде отложено, като се има предвид бойкотът на палестинците: "Не. Няма причина ... Освен тях всички са ОК. Всички са за".

Мирният план на САЩ за Близкия изток може да се провали, опасява се Помпео

Мирният план на САЩ за Близкия изток може да се провали, опасява се Помпео

Според Помпео планът може да се окаже "неизпълним"