Палестинският премиер Мохамед Ищае обвини администрацията на САЩ, че води финансова и политическа война срещу Палестинската автономия.

Ищае каза в изявление, публикувано след срещата си в Рамала с Нилс Анен от германското външно министерство, че палестинците основно отхвърлят американската инициатива за разрешаване на израелско-палестинския конфликт.

САЩ възнамеряват да представят инициатива за мир, известна още като "сделка на века", за разрешаване на израелско-палестинския конфликт. Палестинската власт и палестинските фракции обявиха, че я отхвърлят.

"Нашето отхвърляне на"Сделката на века"дойде след като администрацията на президента Доналд Тръмп премести американското посолство в Йерусалим и затвори офисите на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) във Вашингтон", каза Ищае.

Палестинците: Посланикът на САЩ насърчава Израел да анексира Западния бряг

Палестинците: Посланикът на САЩ насърчава Израел да анексира Западния бряг

През април премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че възнамерява да анексира изградените еврейски селища на земя,

Той добави, че САЩ и Израел "водят финансова война срещу палестинците и палестинската автономна власт, като по този начин преустановяват годишните средства, предоставени й от Агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA)".

Междувременно Ищае обяви, че палестинците също отхвърлят водения в САЩ икономически семинар в Бахрейн, озаглавен "Мир за благоденствие".

"Не можем да приемем сегашната ситуация, защото Израел, който е подкрепян от Съединените щати, краде земи и пари и подкопава всяка възможност за създаване на палестинска държава", каза той.

Саеб Ерекат, генерален секретар на изпълнителния комитет на ООП, който се срещна и с Анен, заяви, че палестинците са ангажирани с принципа на двудържавното решение на границата с Източен Ерусалим през 1967 г. като негова столица.

Ерекат подчерта, че палестинците отхвърлят икономическия семинар в Бахрейн, който се очаква да се проведе в Манама на 25 и 26 юни, като добави, че "целта на семинара е да се промени принципът на земя за земя за мир за просперитет".

В Газа Халил ал Хайя, заместник-началник на ислямското движение Хамас, заяви, че неговото движение призова за обща стачка в палестинските територии на 26 юни, в знак на протест срещу провеждането на икономически семинар в Бахрейн.

Палестинската власт в Западния бряг призова за демонстрации на 25 и 26 юни в знак на протест срещу спонсорирания от САЩ икономически семинар, който ще се проведе в Бахрейн.