Министърът на външните работи на Палестина обяви, че коментари от страна на посланика на САЩ в Израел имат за цел да помогнат на еврейската страна да анексира част от окупирания Западен бряг, което подчертава недоверието на палестинците към администрацията на Доналд Тръмп, информира "Ройтерс".

В събота "Ню Йорк таймс" цитира посланика Дейвид Фридман, който заяви, че при определени обстоятелства Израел има правото да задържи част от Западния бряг.

Мирната конференция на Доналд Тръмп ще се провали, убедени палестинците

Мирната конференция на Доналд Тръмп ще се провали, убедени палестинците

Конференцията е първата стъпка към разкриването на дългоочаквания мирен план

През април премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че възнамерява да анексира изградените еврейски селища на земя, която палестинците се надяват да бъде част от бъдещата им независима държава.

"Изглежда, че със своето изказване Фридман се опитва да помогне на Нетаняху да събере смелост, за да вземе решение", каза Рияд ал Малики по време на посещение във Варшава.

"Това е наистина нещо, на което международната общност трябва да се противопостави, трябва да отговори", поясни той.

"Ние се доверяваме на Полша...но не можем да се доверим на сегашната администрация на САЩ след това, което направи срещу палестинците", подчерта Малики. По думите му икономическите въпроси не са най-важните за палестинците и съсредоточаването върху тях няма да им помогне за постигане на мир.

Западният бряг принадлежи на палестинците, предупреди Ердоган израелците

Западният бряг принадлежи на палестинците, предупреди Ердоган израелците

Ердоган отбеляза, че подобен ход ще бъде още една окупационна мярка на Израел

"Казвали сме го много пъти, че всичките пари на света, ако ни бъдат дадени в замяна да се откажем от правото си върху Йерусалим като наша столица и правото да създадем наша независима палестинска държава, ние ще изберем второто, а не първото", категоричен е той.