Огнища на морбили могат да се появят в резултат на пандемията от новия коронавирус, тъй като някои програми за ваксинация трябва да бъдат отложени.

От УНИЦЕФ (Детския фонд на ООН) подчертават, че 117 млн. деца в 37 държави може да не се имунизират навреме.

Има няколко големи огнища в страни в Европа, където използването на MMR ваксина е ниско.

Бум на морбили в Пернишко

Бум на морбили в Пернишко

От РЗИ съобщават за 10 нови случая само за седмица

Обединеното кралство вече е изгубило статута си на страна без морбили заради увеличението на заразените с потенциално смъртоносната инфекция, отбелязва Би Би Си.

Заболяването, което причинява кашлица, обриви и треска, може да бъде предотвратено с две дози ваксина срещу паротит, морбили и рубеола (MMR), достъпна безплатно за всички малки деца във Великобритания.

Там 95% от 5-годишните деца са били имунизирани с първата доза ваксина - целта на Световната здравна организация (СЗО), но едва 87,4% са били имунизирани с втората.

Морбили в ДР Конго: Повече от 6000 починали в най-тежката зараза в света

Морбили в ДР Конго: Повече от 6000 починали в най-тежката зараза в света

Епидемията е най-голямата и най-бързо разпространяващата се в света

И тъй като морбили е силно заразна болест, дори и малки спадове на ваксинациите могат да окажат влияние.

СЗО казва, че страни, които нямат активно огнище от морбили, могат временно да прекратят своите имунизационни кампании, ако е необходимо.

А 24 страни, включително няколко вече се борят с големи епидемии от морбили, решиха да отложат ваксинацията заради пандемията от коронавирус: Бангладеш, Бразилия, Боливия, Камбоджа, Чад, Чили, Колумбия, Джибути, Доминиканската република, Демократична република Конго, Етиопия, Хондурас, Казахстан, Киргизстан, Ливан, Малдивите, Мексико, Непал, Нигерия, Парагвай, Сомалия, Южен Судан, Украйна, Узбекистан. 

Но УНИЦЕФ ​​подчертава, че още страни може да изпитат затруднения.

Арестуваха антиваксър в Самоа, пречи на лечението срещу епидемия от морбили

Арестуваха антиваксър в Самоа, пречи на лечението срещу епидемия от морбили

Антиваксърската пропаганда няма да се толерира, загиналите са 63-ма, предимно деца

"Ако трудният избор за прекъсване на ваксинацията бъде направен заради разпространението на коронавируса, призоваваме лидерите да увеличат усилията си за проследяване на неваксинирани деца, така че най-уязвимите групи от населението да могат да бъдат снабдени с ваксини срещу морбили, веднага щом стане възможно това да се направи", изтъкват от Детския фонд на ООН. 

Говорителката му Джоана Реа добави: "Прекратяването на рутинните ваксинации ще повиши риска от деца, заразяващи се със смъртоносни заболявания, ще засили текущия натиск върху националните здравни служби и рискува втора пандемия от инфекциозни заболявания."