Самоанските власти предупредиха днес, че антиваксърската пропаганда няма да се толерира, след като антиваксър провеждащ кампания в социалните медии е арестуван заради призиви срещу масова имунизация, насочен към овладяване на смъртоносната епидемия в страната, съобщава АФП.

Най-малко 63 души, предимно деца, са загинали от началото на епидемията в средата на октомври, като за кризата са обвинени антиваксърите, които убеждават родителите, че имунизациите са опасни.

Министърът на комуникациите Афамасага Рико Тупай заяви, че антиваксърите, разпространяващи теории на конспирацията, пречат на безпрецедентната мобилизация за обществено здраве.

"Антиваксyрите за съжаление ни забавят. Имаме деца, които починаха след като дойдоха в болницата в краен стадий и тогава разбрахме, че пропагандата на антиваксърите е попаднала в техните семейства и затова са задържали своите деца у дома".

"Не заставайте на пътя ни, не бъдете носители на смърт", предупреждава той антиваксърите.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички

Правителството арестува антиваксъра Едвин Тамасесе късно в четвъртък и го обвини в подстрекателство срещу правителството. Длъжностните лица заявиха, че са действали, след като Тамасесе игнорира предишни предупреждения да спре кампанията си.

55 от жертвите на морбили са на възраст под четири или повече години. Двадесет деца са в критично състояние в болница, според министерството. Бебетата са най-уязвими за морбили, което обикновено причинява обрив и треска, но може да доведе и до увреждане на мозъка и смърт.

Процентът на имунизация срещу морбили на Самоа спадна до около 30% след инцидент миналата година, свързан със смъртта на две бебета, за които антиваксъри решиха веднага неправилно да обвинят лекарствата.

Тамасесе, който няма медицинско образование, се е насочил срещу ваксини на страницата си във "Фейсбук: и се застъпва за използване на шарлатанство като екстракт от листа на папая за лечение на морбили.

Преди ареста си, Тамасесе определя ваксинационния като "най-голямото престъпление срещу нашия народ" и заяви, че витамин С ще спаси децата.

Публикацията има повече от 7000 споделяния, коментари или взаимодействия.

20 млн. деца по света не са ваксинирани срещу животозастрашаващи болести

20 млн. деца по света не са ваксинирани срещу животозастрашаващи болести

Като морбили, дифтерит и тетанус

Правителството има специални правомощия, след като обяви извънредно положение за справяне с кризата срещу морбили, а Тамасесе може да лежи до две години в затвора.

Но правителството е безсилно срещу чуждестранните антиваксъри, за които наблюдателят съобщава, че затрупват правителствени уебсайтове с материали, които Тупай определи като "глупост".

Примерите включват и живеещата в Тексас конспираторка Елън Дан, която твърди, че ваксините, а не морбили, са причинили нарастващия брой смъртни случаи в Самоа като част от схема на фармацевтични компании да продават повече лекарства.

Антиваксърите атакуват родители на новородени в социалните мрежи

Антиваксърите атакуват родители на новородени в социалните мрежи

Половината от всички родители на малки деца са изложени на дезинформация

Драстичните действия в момента са насочени към повишаване на процента до глобалния стандарт от 90%, което трябва да помогне за ограничаване на настоящото огнище и спиране на бъдещи епидемии.

Регионалният ръководител на Unicef заяви пред АФП, че гиганти в социалните медии като "Фейсбук" и "Туитър" са "невероятно безотговорни" за това, че позволяват дезинформацията да се разпространява в техните платформи.

Самоа получи помощ за борба с кризата от Австралия, Нова Зеландия, Франция, Великобритания, Китай, Норвегия, Япония, САЩ и ООН.

"Здравните заведения са претоварени в справянето с притока на пациенти. Въздействието на тази извънредна ситуация е твърде много за Самоа и за нашия народ, особено за младите ни поколения", коментира премиерът Малиелегаои.

СЗО: Регистрирана е най-високата заболеваемост от морбили за 13 г.

СЗО: Регистрирана е най-високата заболеваемост от морбили за 13 г.

Във Великобритания, Гърция, Чехия и Албания заболяването се върна