Повече от едно на всеки 10 деца - или 20 млн. по целия свят - през миналата година не са били ваксинирани срещу животозастрашаващи болести като морбили, дифтерит и тетанус. Това съобщиха от Световната здравна организация (СЗО) и детския фонд на УНИЦЕФ, цитирани от "Ройтерс".

В доклад за глобалното покритие на имунизациите, двете агенции на ООН са установили, че нивата на ваксинация стагнират, особено в бедните страни или в райони на конфликт.

Тревожна криза на доверието във ваксините в Европа

Тревожна криза на доверието във ваксините в Европа

В по-богатите страни, които са забравили някои смъртоносни болести, са по-скептични към ваксините

"Ваксините са един от най-важните ни инструменти за предотвратяване на зарази и запазване на света в безопасност", изтъква в изявление генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

"Често онези, които са изложени на най-голям риск - най-бедните, най-маргинализираните, тези, които са засегнати от конфликти или са принудени да напуснат домовете си, са постоянно пропуснати. Прекалено много са изоставени", предупреждава още той.

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Повече от 21 милиона деца на година не са ваксинирани срещу едно от най-инфекциозните заболявания

Докладът на СЗО и УНИЦЕФ е установил, че от 2010 г. покритието на ваксинацията с три дози ваксина срещу дифтерит, тетанус и коклюш и една доза ваксина срещу морбили е спряло на около 86 процента.

В доклада се казва, че това е твърде ниско, тъй като обикновено е необходимо 95 процента покритие, за да се осигури "имунитетът на стадото" на онези, които не са ваксинирани.

През 2018 г. например броят на случаите на морбили по света се е увеличил повече от два пъти, до почти 350 000 души.

48% от европейците необосновано вярват, че ваксините имат тежки странични ефекти

48% от европейците необосновано вярват, че ваксините имат тежки странични ефекти

Резултатите илюстрират мащаба на предизвикателството да се гарантира, че европейците получават вярна информация

"Морбили е индикатор в реално време за това къде имаме да вършим повече работа, за да се борим с предотвратимите болести", посочи изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор, допълвайки: "Трябва да направим всичко необходимо да имунизираме всяко дете."

Почти половината от неваксинираните деца са само в 16 държави: Афганистан, Централноафриканската република, Чад, Демократична република Конго, Етиопия, Хаити, Ирак, Мали, Нигер, Нигерия, Пакистан, Сомалия, Южен Судан, Судан, Сирия и Йемен.

Ако тези деца се разболеят, се подчертава в доклада, те са изложени на опасност от най-тежките последици за здравето и са най-малко в състояние да получат лечението и грижите, от които се нуждаят.