Близо половината от европейските граждани вярват - необосновано - че ваксините често причиняват тежки нежелани странични ефекти, показва ново социологическо проучване на "Евробарометър", цитирано от "Политико".

Изследването е открило, че 88% от анкетираните са съгласни, че ваксините са важни за тяхното здраве и на другите. Но близо половината смятат, че ваксините често са свързани със сериозни странични ефекти, което се отхвърля с научни доказателства.

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Повече от 21 милиона деца на година не са ваксинирани срещу едно от най-инфекциозните заболявания

Общо 48% от респондентите приемат необоснованото твърдение в сравнение с 41 на сто от анкетираните, които отговарят, че не са съгласни, че ваксините имат сериозни странични ефекти. В 16 държави е най-малко 50%, включително във Франция, Ирландия, Великобритания и Румъния.

Над 1/3 (38%) от анкетираните 27 524 души казват, че ваксините могат да причинят заболяването, срещу което те се ваксинират, което също не е вярно според научни изследвания.

Резултатите илюстрират мащаба на предизвикателството да се гарантира, че европейците получават вярна информация за инфекциозни заболявания като морбили на фона на разпространението на вируса на Стария континент.

7% от децата без първа ваксининация срещу морбили, 13% - без втората

7% от децата без първа ваксининация срещу морбили, 13% - без втората

Случаите на морбили се местят от Благоевград към София

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен заяви на брифинг, че ваксинационното покритие намалява и заболяванията се увеличават, което е риск за общественото здраве и безопасността. Комисията предупреди през октомври, че Европа е регионът с най-ниско ниво на доверие към ваксините по света.

Повече от 12 000 случая на морбили са регистрирани в Европейската икономическа зона и 35 души са починали през миналата година, предупреди Юрки Катайнен. По-малко от 40% от анкетираните са наясно, че морбили е причина за смъртност в ЕС.

Държави като Италия и Франция увеличиха броя на задължителните ваксини през последните години. В Германия се провежда дебат дали ваксините срещу морбили да станат задължителни.

Европейският център за профилактика и контрол върху заболяванията съобщава, че ваксините могат да причинят леки странични ефекти като температура или локално подуване на мястото на убождане, но много рядко водят до сериозни реакции.

В Пакистан нападат и убиват медици, поставящи ваксини срещу детски паралич

В Пакистан нападат и убиват медици, поставящи ваксини срещу детски паралич

Духовници и бойци обвиняват ваксиниращите за шпиони, стерилизиращи мюсюлмани

Проучването показва още, че хората не се съмняват в ефективността на ваксините. 85% са съгласни, че ваксините предотвратяват инфекциозни заболявания. Но повече от 1/3 от анкетираните не са ваксинирани през последните пет години, защото не мислят, че е необходимо.

38% смятат, че програмите за ваксинация трябва да бъдат координирани на национално ниво; 29% подкрепят координация на ниво ЕС, а 36 на сто на международно ниво.

Докато повечето европейци (79 %) се обръщат към личните си лекари за информация за ваксините, около 20% казват, че се консултират в интернет и социалните медии.

Анкетираните от Латвия и Литва посочват цените на ваксините като една от причините да не са си били ваксини през последните пет години.