Глобално проучване на нагласите към науката разкри мащаба на кризата на доверието във ваксините в Европа, като показва, че само 59% от хората в Западна Европа и 50% в Източна Европа смятат, че ваксините са безопасни, в сравнение със 79% по света, пише британското издание "Гардиън".

В целия свят 84% от хората признават, че ваксините са ефективни, а 92% казват, че детето им е било ваксинирано. Но въпреки добрите здравни и образователни системи, в някои части на Европа има ниско доверие във ваксините. Франция има най-високи нива на недоверие - 33 процента.

Над 1000 случая на морбили в САЩ, винят дезинформацията за ваксините

Над 1000 случая на морбили в САЩ, винят дезинформацията за ваксините

Американските власти обявиха през 2000 г., че в САЩ няма случаи на морбили

Налице са значителни зарази от морбили в редица страни, които се разпространиха на територията на целия континент, свързани с колебливостта на хората относно ваксините.

Д-р Хайди Ларсън, която е директор на Проекта за доверие към ваксините в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, заяви, че социалните мрежи засилват тревогите. Въпреки че доверието във Великобритания е по-високо в сравнение с други части на Европа, тя също е уязвима на тези настроения.

Първото проучване на Wellcome Global Monitor, което е обхванало отношението сред 140 000 души по света, показва очевидни връзки между доверието на хората в лекарите, медицинските сестри и учените и доверието им във ваксините. То също така показва, че недоверието в държавните институции върви ръка за ръка със съмнения относно безопасността на ваксините. Неотдавнашно разследване на "Гардиън" разкри връзките между антисистемната популистка политика в Европа и настроенията срещу ваксините.

€250 000 глоба за родители в Германия, ако не ваксинират децата си срещу морбили

€250 000 глоба за родители в Германия, ако не ваксинират децата си срещу морбили

Това става ясно от законопроект, представен от здравния министър Йенс Шпан

"Това първо по рода си глобално проучване ясно показва, че вярванията на хората за науката са дълбоко повлияни от тяхната култура, контекст и история", коментира Имран Хан, който е говорител на Wellcome Global Monitor, които са възложили проучването на "Галъп". "Трябва да се грижим повече за тези връзки, ако искаме всички да се възползват от науката", допълни той.

Връзката е най-очевидна в областта на ваксините. "Има все повече хора и цели страни по света, където доверието във ваксините намалява и ваксинирането намалява. Това представлява огромен риск за общественото здраве", предупреди Хан.

По думите на Ларсън социалните мрежи са се превърнали в усилвател на съмнение. "Социалните мрежи са много нестабилни. Те напълно промениха пейзажа", посочи тя и изтъкна, че е трудно за учените да се борят с разпространението на дезинформация, защото често това не става публично. Голяма част от нея се е прехвърлила в частни "Фейсбук" групи и други подобни недостъпни форуми.

Ваксините причиняват тежки нежелани странични ефекти, вярват 41% от българите

Ваксините причиняват тежки нежелани странични ефекти, вярват 41% от българите

25 на сто са на мнение, че не е вярно

Ларсън каза, че може да отнеме години, преди да се усетят пълните последици от подкопаването на доверието във ваксините. Андрю Уейкфийлд, дискредитиран гастроентеролог, публикува през 1998 г. доклада си, в който се твърди, че има връзка между ваксината MMR (ваксина срещу морбили, паротит и рубеола) и аутизма. "Това беше пет години преди докладът му да има пълно влияние върху приемането на вакнини", отбеляза Ларсън.

Бангладеш и Руанда имат най-високо доверие във ваксините в света. Руанда също така има най-голямо доверие в своето здравеопазване - 97 процента, при средно за света 76 процента.

"В развиващите се страни, където смъртоносни болести като дифтерит, морбили или магарешка кашлица са по-чести, виждах майки да се редят на опашки в продължение на часове, за да се уверят, че детето им е ваксинирано", отбелязва Сет Бъркли, главен изпълнителен директор на Gavi, Алианс за ваксините, като допълва: "В по-богатите страни, където вече не виждаме ужасното въздействие, което тези предотвратими болести могат да имат, хората са по-резервирани. Тази сдържаност е лукс, който не можем да си позволим."

48% от европейците необосновано вярват, че ваксините имат тежки странични ефекти

48% от европейците необосновано вярват, че ваксините имат тежки странични ефекти

Резултатите илюстрират мащаба на предизвикателството да се гарантира, че европейците получават вярна информация

Северна Европа, включително Великобритания, има повече доверие в безопасността и ефективността на ваксините от Западна и Източна Европа. В Северна Европа 73 процента от хората смятат, че са в безопасност, същата цифра като в Северна Америка, а 84% смятат, че ваксините са ефективни (83 процента в Северна Америка). Само 65 процента от източноевропейците смятат, че ваксините са ефективни. В Украйна, където е имало повече от 53 000 случая на морбили през миналата година, тази цифра е 50 процента.

УНИЦЕФ алармира през март, че случаите на морбили по света са се увеличили до "тревожно високи нива". Заболяването е силно заразно и в развиващия се свят убива едно на всеки 100 деца, които се заразяват.

Wellcome Global Monitor е установило смесени чувства към науката по света. Половината от населението на света казва, че не знаят много за науката, а 20 процента казват, че се чувстват изключени от ползите от нея. Петдесет и пет процента от хората във Франция твърдят, че науката и технологиите ще доведат до загуба на работни места в техния район, както и 37 процента от хората във Великобритания.

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Близо 170 млн. деца по света не са ваксинирани срещу морбили

Повече от 21 милиона деца на година не са ваксинирани срещу едно от най-инфекциозните заболявания