Антиваксърите атакуват родители на новородени в социалните мрежи, пише "Гардиън".

Половината от всички родители на малки деца са изложени на дезинформация за ваксините в социалните мрежи, показва нов доклад. В доклада се отбелязва, че основната причина да се избягват ваксини е страхът от странични ефекти.

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

20-годишен връх на морбили в Европа заради антиваксърите - 60 000 болни за година

Твърдения срещу ваксини от социални мрежи и популисти застрашават живота на всички

"Трябва да противодействаме на дезинформацията в здравната сфера онлайн и в социалните мрежи", заяви Шърли Креймър, директор на Кралското общество по обществено здраве, изготвило доклада.

Представителят на организацията призова социалните мрежи и платформи да предприемат мерки, защото са благоприятна среда за разпространение на подвеждаща информация и негативни послания.

Могат да настъпят някои негативни и опасни последствия. Те трябва да поемат отговорност, подчерта Креймър.

Антиваксърите атакуват родителите на новородени в социалните мрежи чрез публикуване на истории, в които твърдят, че има починали бебета от ваксини или с трайни увреждания вследствие на странични ефекти. Американската група "Спрете задължителната ваксинация", ръководена от Лари Кук, е цензурирана от британски орган през ноември заради съобщение във "Фейсбук" след оплакване на майка на бебе на Острова.

В доклада се отбелязва, че родителите като цяло подкрепят ваксинирането, но при изследването е установена тревожна статистика. Всеки двама на петима родители на деца под 18-годишна възраст заявяват, че са били обект на негативни съобщения за ваксините в социалните мрежи или форуми "често или понякога".

Само един на десетима родители вярва на това, което е видял в социалната мрежа.

В проучването са участвали повече от 2 600 родители, както и други 2000 възрастни. Установено е, че хората имат малки познания за ваксините.

Ваксините действат

Ваксините действат

Европейската имунизационна седмица отбелязваме от 23-29 април