Страховете, че политиките на американския президент Доналд Тръмп представляват екзистенциална заплаха за Европа, се очаква да надделеят по време на разговорите между държавните ръководители на страните от Европейския съюз относно множество кризи по време на срещата на върха в Малта по-късно тази седмица, съобщава "Франс прес".

Ограничаването на миграцията от Либия и справянето с последиците от решението на Великобритания да излезе от ЕС трябваше да бъдат доминиращите теми на срещата на върха в петък в малтийската столица Валета.

САЩ, Русия и Китай - заплаха за ЕС, предупреди Туск

САЩ, Русия и Китай - заплаха за ЕС, предупреди Туск

Като най-големи външни заплахи в 60-годишната история на ЕС

Ала в първата си среща, откакто новият американски президент встъпи в длъжност, държавните ръководители на страните от ЕС сега също така ще обсъждат необходимостта от единство на фона на притесненията относно ангажимента на Тръмп към дългогодишния трансатлантически алианс.

С необичайно силна тревога, председателят на Европейския съвет Доналд Туск вчера постави Тръмп до Русия, Китай, ислямския тероризъм и вътрешния популизъм като най-големите "заплахи" за Общността в неговата 60-годишна история.

От спорната си забрана за пътуване и миграция от седем мюсюлмански държави до подкрепата за разпадането на ЕС и отхвърлянето на НАТО като "отживелица", ЕС изпада в тревога, щом Тръмп си отвори устата, отбелязва "Франс прес".

"Тревожните декларации от новата американска администрация... правят нашето бъдеще силно непредвидимо", написа бившият полски премиер Туск в почти апокалиптично писмо до държавните ръководители на страните от ЕС.

Дипломат от Брюксел е коментирал пред "Франс прес": "Това е нов начин на управление - дали всяка публикация в "Туитър" е политически акт, или просто израз на определено настроение?"

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел, чиято страна е една от страните основателки на ЕС, също е потвърдил, че "трансатлантическите отношения", включително забраната на Тръмп върху миграцията, ще бъдат част от дневния ред на срещата на върха в Малта.

"Говорих с няколко от моите европейски партньори и ние споделяме една и съща позиция: не одобряваме каквато и да е заповед, която също така се отнася за европейци с двойно гражданство", посочи Бетел.

Още един въпрос, пред който са изправени лидерите на ЕС, ще бъде колко категорично те могат да осъдят миграционните политики на Тръмп, след като те самите обсъждат как да издигнат свои собствени бариери спрямо мигрантите.

ЕС ограничи броя на мигрантите, идващи през Гърция чрез спорното споразумение с Турция, като на срещата на върха в Малта ще бъде обсъдено как да бъдат спрени онези, които предприемат опасното прекосяване на Средиземно море от Африка, особено от Либия.

Очаква се ръководителите на страните членки на ЕС да излязат с декларация със стъпки, включително увеличаване на подкрепата за либийската брегова охрана и сключване на споразумения за мигрантите с други африкански страни.

Призивите на Малта за сключване на споразумение с Либия, наподобяващо това с Турция, обаче е малко вероятно да дадат плод, тъй като хаосът след свалянето от власт на Муамар Кадафи през 2011 г. затруднява ЕС дори за това с кого да сключи сделка там.