Няколко държави от Европейския съюз настояват да се започне работа по нов пакет от санкции срещу Русия и Беларус заради инвазията в Украйна и също така искат да се предостави повече военна подкрепа на Киев, според дипломати и проектодокумент, видян от Ройтерс.

Около една трета от 27-те правителства на ЕС, предимно северни и източни държави, искат Европейската комисия да започне работа по седмия кръг от санкции, казаха дипломати.

Последната версия на проектозаключенията от срещата на върха на лидерите на ЕС, която ще се проведе по-късно тази седмица, не включва позоваване на нови санкции, но дипломати казаха, че текстът от 15 юни, видян от Ройтерс вероятно ще бъде променен след среща на посланиците на страните от ЕС късно в понеделник.

Германия и няколко други държави предпочитат да се съсредоточат сега върху прилагането на съществуващи санкции и затварянето на вратичките, вместо да се впуснат в сложния процес на договаряне на нови мерки, казаха дипломати.

След седмици на спорове, ЕС миналия месец се съгласи за шестия кръг от ограничителни мерки срещу Русия и Беларус от началото на войната в Украйна, който включваше петролно ембарго и санкции за корабоплаването и банките.

Ограничаването или намаляването на вноса на газ от Русия се смята за твърде чувствително в момента, като се има предвид голямата зависимост на ЕС от този руски енергоизточник, казаха официални лица.

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Европа може да се върне към въглищата с намаляването на руския газ

Германия и Италия са най-зависми от Русия

Посланиците също обсъждат нова военна подкрепа за Украйна, въпреки че остават разделени по въпроса.

Според проектозаключенията за срещата на върха на 23-24 юни ЕС "остава силно ангажиран с предоставянето на допълнителна военна подкрепа, за да помогне на Украйна да упражни присъщото си право на самоотбрана срещу руската агресия".

Швеция и Полша оглавяват група от скандинавски и източни страни, които призовават за незабавно предоставяне на допълнителни средства на Украйна.

ЕС вече предостави 2 милиарда евро военна подкрепа на Киев от така наречения Европейски инструмент за мир.

Германия и други държави не са склонни да използват този инструмент допълнително, посочвайки бюджетни опасения и рискове, че няма да има достатъчно пари за други кризи.

Борел: Войната в Украйна припомни на ЕС колко важна е сигурността

Борел: Войната в Украйна припомни на ЕС колко важна е сигурността

Затова трябва да се работи в посока съвместно въоръжаване на Блока