28-те страни членки на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие в първия кръг от преговори днес относно реформата на трудовите правила на Общността, които според по-бедните страни са от съществено значение за поддържане на лоялна конкуренция, съобщава "Ройтерс".

Казусът противопоставя едни срещу други по-богатите страни срещу по-бедните членове на ЕС, които искат да запазят действащите правила и които позволяват на техни граждани да работят другаде в Общността за по-високи заплати в сравнение с тези, които те ще получават в собствените си страни, но все пак по-ниски от тези на местната работна сила.

Някои критици разглеждат правилата като форма на "социален дъмпинг".

Френският президент Еманюел Макрон постави на преден план в дневния ред на ЕС реформирането на директивата за командированите работници и беше подкрепен от Германия, Белгия и Холандия, както и от други страни членки.

Макрон е по-уверен за командированите работници след срещите в Румъния

Макрон е по-уверен за командированите работници след срещите в Румъния

Много е важно да се избегне безполезно опростяване, коментира румънският президент Йоханис

"Става дума за справедливост на пазара на труда", изтъкна Мариан Тийсен, еврокомисар по заетост, социални политики, умения и мобилност, при пристигането си за преговорите с 28-те министри на труда в Люксембург.

"Аз изцяло подкрепям свободата на движение, но то трябва да бъде организирано по справедлив начин... Вътрешният пазар се основава на правила, не е джунгла", подчерта Тийсен.

Ала след първия кръг разговори, в който почти всички страни членки на ЕС са говорили по темата, не е било постигнато съгласие.

Една от основните теми на спора е международният автомобилен транспорт. Испания, Ирландия и няколко бивши комунистически страни от Източна Европа настояват да бъдат изключени от новите правила.

Друга ябълка на раздора, по която министрите търсят съгласие в днешните разговори, е максималният период за изпращане на командировани работници в чужбина, преди да станат обект на трудовото законодателство на приемащата страна.

Командированите наши работници по евродирективата били само 14 хил. души

Командированите наши работници по евродирективата били само 14 хил. души

Директивата не засяга всички, които са си намерили работа в ЕС