Директивата касае само сънародниците ни, които са командировани в чужбина, а не всички българи, които са си намерили работа извън България.

Това уточни външният министър Екатерина Захариева в сутрешния блок на Нова телевизия във връзка с евродирективата за командировани работници.

Тя допълни, че по директивата за командироването, като изключим транспортните служители, от България в цяла Европа работят около 14 000 души.

"Нека да не си мислят хората, че това ще засегне всички, които имат работа в Европа", каза Захариева. Тя уточни, че в България има около 3 500 чужденци по тази директива. По думите ѝ, идеята на директивата е да се защитят правата на тези, които работят, така че те да имат равни условия в другите държави.

"Получихме подкрепа от Франция за т. нар. "чакалня" - първата стъпка пред пълноправното членство в Еврозоната до края на година", заяви Захариева.

Икономиката ни щяла да пострада, ако се приемат предложенията на Макрон

Икономиката ни щяла да пострада, ако се приемат предложенията на Макрон

Това предупреди Радан Кънев

В България Макрон е казал, че не иска да има повече разделение между Западна и Източна Европа, между стари и нови членки на ЕС и че България е изпълнила всички критерии и е заслужила да бъде в ERM2 ("чакалнята", б. р.).

Захариева допълни още, че еврозоната означавала по-ниски лихви, стабилност и сигурност за инвестициите.

Тя подчерта, че още през 2011 г. държавата ни е изпълнила критериите за Шенген. За съжаление все още не сме в Шенген, каза Захариева.

"Ние искаме да сме в ядрото на ЕС", добави външният ни министър.

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

Макрон ни удря рамо за чакалнята на Еврозоната

България вече трябваше да е член на Шенген според Макрон