Държавите от Европейския съюз са решени да предотвратят безконтролните миграционни движения от Афганистан след превземането на страната от талибаните. Това се посочва в чернова на обща позиция на министрите на вътрешните работи на страните членки на ЕС. Становището ще бъде представено официално на среща между тях утре, съобщава "Ройтерс".

Извънредните разговори в Брюксел са във връзка с кризата в Афганистан, заради която се очаква множество бежанци да се опитат да достигнат Европа.

Правителствата на ЕС обаче възнамеряват да не допуснат да се повтори хаотичният наплив на мигранти от 2015 г., който хвана Съюз неподготвен и разедини страните членки, засилвайки подкрепата за крайно десните партии заради препълнените бежански лагери в Гърция, Италия и редица други страни.

ЕС създава сили за бързо реагиране заради кризата в Афганистан

ЕС създава сили за бързо реагиране заради кризата в Афганистан

Съюзът ще окаже финансова помощ на съседните на Афганистан страни за приемането на бежанци

"Въз основа на извлечените поуки ЕС и неговите държави членки са решени да действат съвместно, за да предотвратят повторението на безконтролните масови нелегални миграционни движения, с които се сблъскаха в миналото, като подготвят координирана ответна мярка", се посочва в позицията, която предстои да бъде представена.

Очаква се общото становище на вътрешните министри да включва заявка за спиране на заплахите за сигурността на европейските граждани, които могат да дойдат от Афганистан, както и щателно проверяване на вече евакуираните от страната и приети в различни държави от ЕС

По данни на ООН се очаква до края на годината половин милион афганистанци да напуснат родината си заради кризата там.

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Ердоган: Европа да поеме отговорност за бежанците от Афганистан

Лъжи са твърденията, че в Турция имало 1.5 милиона афганистанци