Според Financial Times западните власти и експертни среди не са доволни от степента на тяхната готовност за справяне с руски хибридни действия, които включват разпространение на дезинформация и саботажи. "Русия се опитва да сигнализира, че е всемогъща и може да причини смут в нашите общества... да внуши страх и да намери начини да съсипе живота ни. Тя тества реакцията ни, защото ако не реагираме, ще има още атаки", заяви президентът на Латвия Едгарс Ринкевичс пред FT.

Подобни действия не могат да бъдат квалифицирани като пряка агресия и да активират член 5 от Северноатлантическия договор за взаимопомощ в отбраната. "Няма да изстреляме ракети срещу Русия поради един доста малък инцидент", добави латвийският президент.

НАТО обмисля три вида ответни стъпки. Първо, да признае и разобличи хибридните атаки публично, което обяснява нарастващия брой доклади от страни като Обединеното кралство, Германия и Полша. Второ, да укрепи критичната инфраструктура и да защити информационните системи от кибератаки, както и да образова обществеността за риска от кампании за дезинформация. И трето, да предприеме ответни действия срещу Русия, включително ограничаване на движението на руски дипломати и стартиране на информационна кампания за представяне на истинската цена на войната в Украйна на руската общественост.

Бившият съветник на Държавния департамент Елиът Коен предлага: "Ако сте средностатистически руснак, не трябва да минава ден, без да ви напомнят за огромните загуби, понесени от руските сили".

От гняв към унищожение: Русия може да нападне НАТО още това десетилетие, Черно море е под заплаха

От гняв към унищожение: Русия може да нападне НАТО още това десетилетие, Черно море е под заплаха

Войната на Путин засили заплахите: ядрени, конвенционални, хибридни и други подобни