Стратегическите ракетни сили на Русия са започнали подготовката на първия полк за превъоръжаване с ракетния комплекс "Сармат". Това обяви командирът на руските стратегически ракетни сили генерал-полковник Сергей Каракаев.

Руските стратегически ракетни сили отбелязват 60 години от създаването си на 17 декември.

"Тече подготовка за летателни изпитания на новия ракетен комплекс "Сармат", която се планира да поеме бойно дежурство в Ужурското ракетно съединение в Красноярския край", изтъкна Каракаев в интервю за вестника на руските въоръжени сили "Красная звезда".

"Още днес, за да се осигури превъоръжаването на първото съединение с този комплекс, започна работа по подготовката на водещия ракетен полк за превъоръжаване. Стратегическите ракетни сили са напълно подготвени новия ракетен комплекс да бъде поставен на бойно дежурство", добави той.

През 2018 г. Каракаев заяви, че превъоръжаването със "Сармат" е планирано да започне в ракетните полкове на Ужурската ракетна дивизия през 2021 година.

Сармат (RS-28) ще замени най-тежката стратегическа ракета в света "Воевода" (според класификацията на НАТО - Сатана, RS-20V). Работата по разработването на проекта "Сармат" започна през 2011 г.

Към днешна дата в космодрума "Плесецк" са завършени изпитанията на ракетата.

Новата ракета щяла да може да атакува цели както през Северния полюс, така и през Южния, преодолявайки системите за противоракетна отбрана.