Стратегическият диалог между Русия и САЩ е "лош знак" за Украйна. Това изтъква украинският политолог и бивш депутат от Върховната рада Тарас Черновол в своя статия за украинското издание "Главред".

Той припомня, че по-рано прессекретарят на Държавния департамент Нед Прайс съобщи за подготовката на Вашингтон за стратегически диалог с Москва, който също ще засегне Украйна. "Тъй като все още няма допълнителни коментари от американска страна, това изявление предизвиква неразбиране", посочва Черновол.

САЩ не се отказват от Украйна и са готови на "смъртоносна помощ" при проблеми с Русия

САЩ не се отказват от Украйна и са готови на "смъртоносна помощ" при проблеми с Русия

Псаки: Подготвили сме и резервен фонд в случай на руско нашествие в Украйна

По мнението му стратегическият диалог означава постигане на споразумения, които удовлетворяват и двете страни, и такъв диалог не може да съществува между страни, "заемащи диаметрално противоположни позиции".

В същото време бившият украински депутат изрази надеждата, че в близко бъдеще САЩ ще дадат допълнителни обяснения. Той обаче заключи, че подобни изявления показват, че Русия и САЩ са постигнали възможни точки на компромис, в които Украйна "изглежда като средство за размяна".

"Във всеки случай подобни изявления са лош знак за Украйна, която сега, вместо да крещи за това, защо все още не сме в НАТО, трябва да настоява, че Украйна не може да бъде разменна монета и обект на нечии преговори", Черновол.

Русия предупреди: членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Русия предупреди: членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство