Американската администрация е подготвила резервна помощ за Киев в случай на влошаване на ситуацията на руско-украинската граница, обяснява в писмено изявление прессекретаря на Белия дом Джен Псаки, съобщава ТАСС. 

"Идеята, че задържаме помощта за сигурност на Украйна, е абсурдна. Само миналата седмица - преди срещата на върха между САЩ и Русия - предоставихме пакет за помощ за сигурност в размер на 150 милиона долара, включително смъртоносна помощ. Предоставили сме цялата сума, отпусната от Конгреса в рамките на инициативата за подпомагане на Украйна в областта на сигурността", коментира тя.

"Подготвили сме и резервен фонд в случай на по-нататъшно руско нашествие в Украйна".

Зеленски: Украйна ще създаде най-мощната армия в Европа, ако Западът не помогне с Донбас

Зеленски: Украйна ще създаде най-мощната армия в Европа, ако Западът не помогне с Донбас

Проблемът в източната част на Украйна е проблем за цяла Европа

Псаки припомня, че два дни преди срещата с руския президент Владимир Путин в Женева Джо Байдън заяви на срещата на върха на НАТО в Брюксел, че САЩ ще продължат да подкрепят Украйна. "Както президентът Байдън каза директно на президента Путин, ние неотклонно ще подкрепим суверенитета и териториалната цялост на Украйна".

По-рано "Политико" съобщи, че Белият дом ще предостави военна помощ на Украйна за 100 милиона долара, но променили плановете си. Разгледана е възможността за предоставяне на страната на системи за ПВО с малък обсег, огнестрелни оръжия и противотанкови оръжия.

Съветът за национална сигурност в Белия дом спрял плана след намаляване на напрежението на границата между Русия и Украйна, както и в навечерието на руско-американската среща на върха, но възможността за предоставяне на помощ на Украйна все още не е напълно изключена.

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

НАТО готви Черно море и Балтика за постоянно възпиране на агресия

И непрекъснато ще преценява дали да увеличава силите си в региона