Визи за гражданите на Руската федерация ще бъдат издавани само от дипломатическите представителства и консулските учреждения на Грузия в чужбина.

Това гласи съобщение на грузинското външно министерство, където се съобщава, че съответната нота вече е връчена на посланика на Русия Андрей Смаг.

До този момент на руските граждани бе издавана виза в момента на преминаване на границата, но от 8 септември те ще трябва да кандидатстват за документи в грузинските дипломатически представителства и да представят покана.

Виза на руски граждани за Грузия ще бъде издавана само на основата на оригинална покана за тези, които идват в Грузия да среща с членове на семейството, с хуманитарна цел или по официална делова визита, се посочва още в съобщението.

Вчера заместник-министърът на външните работи Григол Вашадзе заяви, че Грузия скъсва дипломатическите си отношения с Русия заради признаването на независимостта на Абхазия и Южна Осетия. Преди това вече Грузия бе намалила до двама души числения състав на мисията си в Москва.

В парламента бе обсъдено предложение за пълен разрив в отношенията между двете страни, но аргументът, който натежа, беше в полза на живеещите в Руската федерация грузинци. Те са около 800 хил. и имат нужда от дипломатическата защита на родината си, заради което грузинското външно министерство остави и консула си в Москва.