Бившият ръководител на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан не се признава за виновен по обвиненията в изнасилване и ще бъде оправдан, заяви един от адвокатите на финансиста Бенджамин Брафман.

Не се чувства добре, че е обвинен в неща, които не е извършил, допълва 62-годишният Брафман, който е сочен като един от най-добрите адвокати в САЩ. Той е защитавал редица американски звезди, сред които е и починалият Майкъл Джексън.

Финансистът Строс-Кан беше задържан на 14 май в Ню Йорк, след като камериерка от хотел Sofitel подаде жалба срещу него за изнасилване.

Само ден след задържането на банкера, изплува още една предполагаема негова жертва. Френската писателка и журналистка Тристан Банон го обвини, че е направил опит да я изнасили през 2002 година. По думите й сексуалното посегателство станало, когато тя се срещнала със Строс-Кан за интервю във връзка с книгата, която пишела. През 2007 г. тя разказва за случая в телевизионно интервю, но тогава името му е прикрито със звуков сигнал.

Във Франция Строс-Кан е един от най-популярните политици и повечето хора смятат, че той е жертва на заговор, чиято цел е да саботира кампанията му за президентския вот през 2012 г.

По-късно стана ясно, че Доминик Строс-Кан няма да участва в кандидат-президентската кампания във Франция като представител на социалистическата партия. Това заяви неговият поддръжник и депутат от френския парламент Клод Бартолон.

Освободеният по гаранция от 1 милион долара ексшеф на МВФ бе настанен в сграда, намираща се в близост до Кота нула, мястото където до 11 септември 2001 година се намираха кулите близнаци на Световния търговски център, в които се удариха пътнически самолети.

Процесът по избирането на нов ръководител на МВФ ще започне с номинации в понеделник, а окончателното решение ще бъде взето на 30 юни.