Президентът на САЩ Барак Обама е бил приет в болница днес, след като се е контузил в приятелски баскетболен мач, съобщи Би Би Си.

Обама е бил ударен в лицето, което е наложило хоспитализацията му. Направени са му 12 шева на устната, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

На президента е оказана първа помощ в медицинския кабинет на първия етаж на Белия дом.

Някой неволно го е ударил с лакът и е разцепил устната му, уточни Гибс.

Първоначално не се уточняваше кой е нанесъл удара. По-късно стана ясно, че това е директорът на програма към Института на испаноезичната фракция в Конгреса Рей Десерега след негово самопризнание.

"Днес разбрах, че президентът е не само добър съперник, но и спортсмен. Изпитах голямо удоволствие да играя с него тази сутрин. Нядявам се, че скоро ще се върне на спортната площадка", се казва в изявление на Десерега.

Той не иска извинение от Обама, което предполага, че такова е било поднесено още на игрището.

Здравето и живота на американския държавен глава са извън опасност, уточняват още от Белия дом.

Обама обича да играе баскетбол и голф и използва всяка възможнсот да се събира с приятели на баскетболното игрище. Той обаче не се слави с големи постижения в областта.

Злополучният мач е бил планиран отдавна, като за участие в него са пристигнали роднини на Обама от Чикаго. Мачът се е играл в 5 гейма, Обама е пострадал в последния. Белият дом уточнява, че е разцепена горната устна на президента и е била зашита под местна упокойка.