Европейската комисия не обвързва с дати и срокове перспективите на нито една страна, която се стреми към членство в Европейския съюз.

Вместо дата за начало на преговори Македония, получи критики заради забавянето на реформите в резултат на острото политическо противопоставяне в страната.

Сърбия получи положителни отзиви за постигнатото по-добро сътрудничество с трибунала в Хага.

Утре в Брюксел ще бъде подписано споразумение за стабилизиране и асоцииране със Сърбия,инициирано от комисаря по разширяването Оли Рен.

„Реших това да стане именно утре, след като днес получих уверения от Карла дел Понте (главния прокурор на Международния трибунал в Хага за военните престъпления в бивша Югославия), че има подобрение в Сърбия при търсенето на смятани за военни престъпници хора, както и при достъпа до архиви", коментира Рен.

Критиките към Турция са главно за ограничаване на свободата на словото и религиозните права на немюсюлманските общности, недостатъчния граждански контрол над армията, както и нерешения въпрос за достъпа на кипърски кораби и самолети до турските пристанища и летища.

Спирайки се на Турция, Оли Рен заяви, че Европейският съюз осъжда нападенията на Кюрдската работническа партия в югоизточната част на Турция, както и че страната трябва да се грижи за сигурността на своите граждани.

В същото време той препоръча проблемите, свързани с кюрдските нападения, да бъдат потърсени решения в диалог между Турция и Ирак.

Комисарят по разширяването изтъкна също, че Турция е преминала тази година през тежки политически изпитания, с които успешно се е справила, и сега сега страната трябва да се заеме с конституционната реформа, за да бъде усилена демокрацията и особено свободата на изразяване.

„За европейската демокрация е просто неприемливо писатели, журналисти и други хора да бъдат преследванизаради изразяване на различно, но не призоваващо към насилие мнение. Ето защо Турция трябва без забавяне да направи необходимото за пълна отмяна или внасяне на промени в чл.31 от конституцията си." - изтъкна Оли Рен.

Хърватия продължава да бъде отличничка в процеса, но и на нея, както на  всички останали страни, бяха препоръчани, повече усилия за реформиране на съдебната система и администрацията, както и в борбата с организираната престъпност и корупцията.

Оли Рен припомни че по-нататък разширяването на Европейския съюз ще се подчинява на строги правила и ще зависи от способността на общността да интегрира нови държави.

Нито една страна от Западните Балкани няма да се присъедини към ЕС преди 2012 г., освен Хърватия, която може да бъде  приета най-рано през 2010 г., прогнозира еврокомисарят по разширяването.  

България и Румъния не бяха споменатив крайния вариант на общия доклад за разширяването на Европейския съюз, представен днес от Оли Рен.

Припомняме, вчера се обсъждаха предположения, че България и Румъния ще бъдат критикувани за това ,че все още не представят достатъчно конкретни резултати в борбата с корупцията и организираната престъпност.

Запитан защо текстът за България и Румъния е отпаднал и защо въобще е бил включен в работния вариант на доклада, Оли Рен заяви, че "в предварителния вариант бяха изнесени оценки от предишни доклади".

По  думите му в тези оценки няма нищо ново, но тъй като България и Румъния са вече членки на Европейския съюз и не са част от процеса на разширяване, е решено да бъде включено много кратко изложение за състоянието на нещата сега.

„А иначе докладите за двете страни ще бъдат публикувани по-късно", допълни комисарят Оли Рен на днешната пресконференция по повод на огласяването на доклада за разширяването.