Бившият британски финансов министър Риши Сунак късно в петък достигна минималния праг, за да се кандидатира за лидер на консерваторите и следващ премиер, съобщи АФП. 

Сунак автоматично печели, ако опонентите му също не успеят да спечелят 100 номинации от колегите си депутати от торите.

Припомняме, че за поста вече има няколко кандидати, сред които бившият премиер Борис Джонсън и министърът на отбраната Пени Мордаунт.

Управляващата партия в Обединеното кралство беше принудена да започне второ състезание за лидерство след драматичната оставка на премиера Лиз Тръс след едва 44 дни на поста.

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Лиз Тръс хвърли оставка като премиер на Великобритания

Тя стана най-кратко служилият министър-председател в историята на Острова

Министърът на сигурността Том Тугендхат, който сам се кандидатира за лидер, след като Джонсън беше свален през юли, отправи слабо завоалиран призив към опетнения от скандали бивш лидер да остане извън надпреварата.

"Не е време за политически игри, за разчистване на сметки или за поглед назад", каза Тугендхат, като също подкрепи Сунак късно в петък.

Нито Сунак, нито Джонсън обаче са декларирали публично, че се кандидатират.

Но Джонсън прекъсна ваканцията на Карибите, за да участва в ускореното състезание, в което депутатите от торите ще проведат гласуване в понеделник преди евентуално онлайн гласуване за членове на партията следващата седмица.

Социологическата компания YouGov установи, че трима от всеки пет гласоподаватели сега искат предсрочни общи избори, в съответствие с исканията на опозиционните партии, докато британците се борят с влошаваща се криза заради повишаващите се разходи за живот.

Лейбъристите и други партии твърдят, че само избори могат да сложат край на месеците на политически хаос, предизвикан, когато самият Джонсън беше принуден да напусне след непрекъснат личен и политически скандал.

В началото на септември, Тръс спечели подкрепата на малко над 80 000 членове на партията на торите и победи Сунак. Той предупреди, че нейната дясна програма за подхранвани от дългове данъчни облекчения ще срине икономиката.

Политическият уебсайт Guido Fawkes, който поддържа текуща електронна таблица с декларираната подкрепа на депутатите от торите, постави на първо място Сунак със 103 гласа, Джонсън на 68 и Мордаунт на 25 до късно в петък.

Управлението на Джонсън бе разтърсено от серия скандали. 

Борис Джонсън - отново кандидат за премиер?

Борис Джонсън - отново кандидат за премиер?

Фаворит за поста обаче е Риши Сунак

Сред тях бе "Partygate", който му коства и поста. 

Според проучване на YouGov, 52 процента от гласоподавателите са против завръщането му.