Русия има двама царе, единият в Кремъл и другият, който седи също толкова надменно на трона на Мариинския театър в Санкт Петербург като най-голямата звезда на класическата музика в страната.

Световноизвестният диригент Валерий Гергиев е голям почитател на руския президент Владимир Путин, се посочва в репортаж на "Франс прес".

Без него Русия можеше да сподели "съдбата на Сирия", изтъква той.

"Преди 20 години Русия беше слаба, а аз не казвам, че Путин, сам по себе си, е възвърнал нейното международно значение, но се опасявам, че това е случаят", добавя музикантът.

Гергиев, който вижда Путин пет или шест пъти годишно, е изключително лоялен на руския държавен глава, подкрепяйки действията му по анексирането на Крим и отивайки в Сирия за концерт в руините на древния град Палмира. Той също така е имал представления в отцепническата от Грузия Южна Осетия, която е призната само от Москва.

А този месец Гергиев отново ще бъде в центъра на вниманието заедно с Путин, тъй като Русия е домакин на Световното първенство по футбол.

Огромната популярност на президента "е нещо, което западният свят трудно разбира", отбелязва Гергиев, но за него и мнозина други руснаци причината е очевидна - той гарантира стабилност и възстанови гордостта на Русия.

Огромната страна, твърди той, не иска да бъде потопена отново в хаоса, който последва след рухването на Съветския съюз. "Ние със сигурност не искаме съдбата на Сирия, Ирак или Либия", подчертава той и отсича: "Хиляди пъти не на това."

Гергиев ще дирижира звезден гала концерт на Червения площад в Москва с каймака на руските музикални таланти и френско-италианския тенор Роберто Аланя вечерта преди началото на Световното първенство на 14 юни.

От своя страна Путин осигури 21,6 млрд. рубли (700 млн. долара) за нова оперна зала в Мариински и похвали Гергиев като "един от най-големите музиканти на нашето време", като го награди с медал "Герой на труда", след като възстанови приза от съветски времена.

Дори онези, които на Запад са нападали Гергиев за неговия "сговор с тиранин", не отричат неговия талант, нито енергията му.

"Гергиев е голям кондуктор", изтъква Питър Течъл, британски правозащитник, който веднъж беше проникнал на негов концерт в Лондон, за да протестира срещу руските закони срещу "гей пропагандата".

Гергиев отвърна, че не е хомофоб, посочвайки, че "в цялата си работа съм подкрепял равноправие за всички хора".

Изключително харизматичен на подиума, дори на 65-годишна възраст диригентът има средно по 275 концерта годишно.

"Русия, както я виждате в западните медии, не е Русия, която познавам... Същото е и с Путин", изтъква Валерий Гергиев.