Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в затвора, докато чакаше съдебен процес по обвинения в "бунт" и заговор, в сряда  поиска от съда да го освободи.

"Моля за край на омразата и за моята свобода, каза Кастильо пред Върховния съд в онлайн изслушване. Никога не съм извършвал престъплението бунт", добави той.

53-годишният Кастильо беше свален от парламента след процедура по отстраняване от власт и арестуван на 7 декември. Дотам се стигна, след като самият той се опита да разпусне Конгреса, за да управлява с указ.

Откакто дойде на власт през юли 2021 г., той се сблъска с яростна политическа опозиция на всички фронтове и разследванията започнаха почти веднага на множество искове за корупция.

След неуспешния опит за преврат Кастильо беше задържан в предварителен арест за 18 месеца.

Отстраняването на бившия селски учител и синдикален лидер предизвика протести в цялата страна, като омбудсманът по правата на Перу съобщи за 22-ма убити при сблъсъци и над 600 ранени.

В Перу оставят в затвора бившия президент Кастильо за 18 месеца

В Перу оставят в затвора бившия президент Кастильо за 18 месеца

Той отхвърля обвиненията

Екипът на защитата на Кастильо иска прекратяване на предварителното му задържане в затвор в полицейска база в Лима.

Съдът, ръководен от съдия Сезар Сан Мартин, трябва да се произнесе по-късно.

Кастильо твърди, че е държан в изолация и моли съдията да му предостави достъп до телефон, за да се свърже със съпругата си и двете си деца, които са получили убежище в Мексико.

Според омбудсмана по правата на Перу, чиито представители са посетили Кастило в затвора миналата седмица с екип от Междуамериканската комисия по правата на човека, бившият президент е бил в добро здраве и е бил държан в законни условия.

Кастильо беше арестуван часове след импийчмънта си, докато отиваше към мексиканското посолство, за да поиска убежище.

На негово място клетва положи неговият вицепрезидент Дина Болуарте.

Мексико предостави убежище на сваления президент на Перу

Мексико предостави убежище на сваления президент на Перу

Властите в момента преговарят за безопасното пътуване на семейството на Кастильо