Извършеният от Северна Корея ядрен опит бе последван от остри реакции в целия свят, съобщават световните информационни агенции.

Сред първите реагирали бяха САЩ. Американският държавен глава Барак Обама заяви, че програмата на Северна Корея  представлява сериозна опасност за целия свят. По думите на президента, САЩ ще работят с всичките си съюзници по целия свят, за да могат да отговорят на опита Северна Корея.

По-рано Северна Корея пое ангажимент да изостави ядрената си програма. Вместо да изпълни този ангажимент, тя избра да го пренебрегне, подчерта държавният глава. По думите му, с тези си действия КНДР действа пряко против резолюциите на ООН. В резултат Северна Корея не само задълбочава своята изолация, но и предизвиква по-сериозен национален натиск, допълва Обама.

Китай също остро коментира ядрения опит. Китайският външен министър заяви, че страната му е изцяло против теста.

Китай решително настоява Северна Корея да спази своя ангажимент за въздържане от разработване на ядрена програма и настоява да спре всички по-нататъшни действия в тази насока, които биха влошили ситуацията.

Негативни коментари се чуха и от Москва. По думите на руския външен министър ядреният опит на Северна Корея е заплаха за сигурността в целия регион. Също така той директно се противопоставя на препоръките на Съвета за сигурност и е сериозна пречка за усилията в световен мащаб за неразпространение на ядрено оръжие.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана осъди стъпките на КНДР  и допълни, че той още повече заплашва регионалния мир и сигурността в североизточна Азия.

Към острите коментари се присъедини и Франция, която освен че критикува явно ядрените амбиции на Северна Корея, призова Съветът за сигурност на ОНН да наложи нови санкции на КНДР.

Франция е притеснената и осъжда най-остро опита на Северна Коря. Без съмнение той е в разрез на международното право и поетите от Северна Корея ангажименти пред международната общност, се посочва в правителствено съобщение.