Световната банка ще спре финансирането на проучването и добива на петрол и газ от 2019 г. нататък. Това обявиха от институцията по време на климатичната среща на високо равнище в Париж, целейки да дадат тласък на преминаването на световната икономика към чиста енергия, съобщава "Франс прес".

"Световната банка вече няма да финансира добива на петрол и газ след 2019 г.", се изтъква в изявление на банката в Париж, където световни лидери се стремят да постигнат споразумение за заделянето на повече пари за отказа от затоплящите планетата изкопаеми горива.

Макрон зове за много по-голяма мобилизация заради климатичните промени

Макрон зове за много по-голяма мобилизация заради климатичните промени

"Ние сме много далече от целта на Парижкото споразумение"

Този ход, допълват от Световната банка, има за цел да подпомогне страните да изпълнят обещанията си за ограничаване на парниковите газове, които те направиха в подкрепа на Парижкото споразумение за климата, чиято цел е ограничаването на глобалното затопляне.

"При изключителни обстоятелства, ще се помисли относно финансиране на добив на газ в най-бедните страни, където има очевидни ползи от гледна точка на достъпа до енергия за бедните и проектът е в съответствие с ангажиментите на страните по Парижкото споразумение", уточняват от Световната банка.

Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Това предупреди френският му колега Еманюел Макрон

Банката също така обяви, че е на път да постигне целта си 28 процента от отпусканите от нея заеми до 2020 г. да отиват за действия по ограничаване на климатичните промени.

Задачата на Световната банка е да предоставя финансиране и друга помощ за подпомагане на икономическия напредък на развиващите се страни.

Банката осигурява част от финансирането на еднодневната среща в Париж по инициатива на френския президент Еманюел Макрон за намиране на начини за осигуряването на необходимите средства за прехода на световната икономика от изкопаеми горива към по-малко замърсяващи енергийни източници и за засилване на мерките срещу климатичните промени, които предизвикат тежки метеорологични бедствия.

Протести в Париж в началото на среща за климата

Протести в Париж в началото на среща за климата

Стотици демонстранти се събраха пред Пантеона

Трилиони долари трябва да бъдат инвестирани в технологии за чиста енергия, за да бъде изпълнена целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне до два градуса по Целзий над равнищата от времената преди индустриалната революция.