Свободата на медиите по света е намаляла до най-ниското си равнище за поне десетилетие. Нов доклад показва, че журналистите са заплашени от правителствена цензура, организирана престъпност и търговския натиск, причинен от разрастването на интернет.

Турция е преживяла най-голямото влошаване на свободата на словото през последното десетилетие, но в Бразилия, Бурунди, Египет, Полша, Венецуела и Бангладеш също е налице тревожен упадък на разнообразието и независимостта на медиите, според доклада.

"За първи път имаме всеобхватен и цялостен преглед за състоянието на свободата на словото и информацията по света", посочва Томас Хюз, който е изпълнителен директор на "Член 19", неправителствена организация, бореща се за свобода на словото, която е изготвила доклада заедно с V-Dem.

"За съжаление нашите констатации показват, че свободата на словото е атакувана в демокрации, както и в авторитарни режими", допълва Хюз.

Политкоректността заглушава свободата на словото и притеснява американците

Политкоректността заглушава свободата на словото и притеснява американците

70% не желаят правителството да има правомощия да спира новинарски материали

Авторите на доклада са измерили свободата на словото в 172 страни между 2006 и 2016 г. чрез система от 32 социални и политически показателя като медийна пристрастност и корупция, интернет цензура, достъп до правосъдие, тормоз над журналисти и равенство на социалните класи и половете.

По думите на Томас Хюз, журналистите са заплашени от сплашване, наказателно преследване и дори убийство в някои части на света; имало е 426 атаки срещу журналисти и медии само в Мексико през 2016 г. Той смята, че Великобритания е отговорна за едно от най-драконовските законодателства за подслушване под формата на Закона за разследващите правомощия, който "предлага шаблон за авторитарни режими и сериозно подкопава правата на нейните граждани за неприкосновеността на личния живот и свободата на словото".

Свободата на медиите в световен мащаб допълнително е застрашена от възхода на интернет, тъй като онлайн съдържанието се контролира от шепа интернет компании, чиито похвати, които са белязани от липсата на прозрачност и търговски натиск върху създателите на новини, са довели до орязване на инвестициите, а "голямото мнозинство от страните", включително Китай, ограничават достъпа до редица уебсайтове.

В ООН изумени от посегателствата на Тръмп срещу свободата на словото

В ООН изумени от посегателствата на Тръмп срещу свободата на словото

След като САЩ са я защитавали през годините

В доклада се подчертава, че 259 журналисти са били вкарани в затвора през миналата година, а 79 журналисти са били убити. Областите на тревога включват уязвимостта на журналистите, съобщаващи или критикуващи "войната срещу наркотиците" във Филипините, Мексико и Хондурас, както и сплашване и злонамерени обвинения срещу опозиционни гласове на режима на Ердоган в Турция.

"Свободата на медиите по света е на най-ниското си равнище от началото на века", алармира докладът.

Към април тази година 152 турски журналисти са били в затвора, както твърди опозицията. Повече от 170 медии са били закрити след неуспешния преврат през миналата година, включително вестници, сайтове, телевизии и новинарски агенции, а 2 500 журналисти са били уволнени.

Подобрение в свободата на словото се отчита в Тунис, Шри Ланка и Непал, като докладът приветства въвеждането на закони за свобода на информацията в 119 страни.

Крият вестник "Прас прес" от пазара, издателите му във война за свобода на словото

Крият вестник "Прас прес" от пазара, издателите му във война за свобода на словото

Тиражът му е от 10 хил. броя, а го няма по будките