Протестиращи, които се събраха в няколко града днес, призоваха полския президент да наложи вето на закона за медиите, който според тях и други критици има за цел да ограничи медийните свободи в най-голямата източна страна членка на Европейския съюз, информира "Ройтерс".

Неочаквано набързо прокарано през парламента в петък, законодателството ще затегне правилата около чуждестранната собственост върху медиите, по-специално засягайки способността на новинарския канал TVN24, собственост на американската медийна компания Discovery Inc, да работи.

Полша ядоса САЩ с бързо прокарване на закона за медиите

Полша ядоса САЩ с бързо прокарване на закона за медиите

Според критици целта е задушаване на критична към управляващите телевизия

Законопроектът, който все още не е подписан от президента Анджей Дуда, влоши отношенията между членката на НАТО Полша и САЩ.

Той също така подхрани по-широки опасения за атаки срещу свободите на медиите, които се увеличават, откакто държавната петролна компания PKN Orlen заяви миналата година, че придобива германски издател на регионални вестници.

"В този момент говорим за TVN, но не става дума само за TVN", отбеляза пред тълпата в Краков сенатор Богдан Клих, член на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа".

"Става дума за бъдещето на свободата на словото в Полша, за бъдещето на нашата демокрация", изтъкна Клих.

Медиите в Полша протестират срещу нов закон

Медиите в Полша протестират срещу нов закон

Заради нов закон върху приходите от реклами

Полицията съобщи, че около 800 души са участвали в протеста в южния град. Организаторите посочват, че участниците са били 5000-8000 души.

Снимки от профила на Клих в "Туитър" показват демонстранти, които размахват плакати с лозунги, включително "Свободни хора, свободни медии" и "Полша за всички".

Към 17:50 часа българско време петиция в подкрепа на TVN24 е събрала повече от 800 000 подписа.

По-малки протести се проведоха в няколко други града, с по-големи протести, включително един пред президентския дворец във Варшава, насрочен за 20 часа българско време.

Управляващата партия "Право и справедливост" отдавна твърди, че чуждестранните медийни групи имали твърде много власт в страната и изкривявали обществения дебат.

Критици подчертават, че действията срещу чуждестранни медийни групи са част от все по-авторитарен дневен ред, който вкара Варшава в конфликт с Брюксел относно правата на ЛГБТ хората и съдебните реформи.