Около 9000 пациенти в Ивицата Газа се нуждаят от евакуация за оказване на спешна помощ, като разкъсаната от войната палестинска територия вече има едва 10 функциониращи болници. Това заяви в събота ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от АФП.

"Със само 10 минимално функциониращи болници в цялата Газа, хиляди пациенти продължават да бъдат лишени от здравни грижи", написа Гебрейесус в X. Преди войната Газа е разполагала с 36 болници, според СЗО.

"Около 9000 пациенти спешно трябва да бъдат евакуирани в чужбина за животоспасяващи здравни услуги, включително лечение на рак, наранявания от бомбардировки, бъбречна диализа и други хронични състояния", каза той.

8000 бяха посочени в предишната оценка на СЗО в началото на март.

От седмици също се водят ожесточени наземни битки, понякога около болниците в Газа, които също предоставят убежище на хиляди, които са загубили домовете си, или са избягали от битката.

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Израел постави под обсада още две болници в Газа

Медицински екипи и пациенти са напълно блокирани и в изключителна опасност

Припомняме, че Газа е обект на почти пълна блокада, а неправителствени организации и ООН обвиняват Израел, че възпрепятства доставката на хуманитарна помощ, необходима на 2,4 милиона жители, които са струпани предимно в Рафах в южния край на територията.

Тедрос каза, че "досега над 3400 пациенти са били изпратени в чужбина чрез Рафах, включително 2198 ранени и 1215 болни. Но много повече трябва да бъдат евакуирани.

"Призоваваме Израел да ускори одобренията за евакуации, така че критичните пациенти да могат да бъдат лекувани. Всеки момент има значение.", каза той

Преди войната 50 до 100 пациенти на ден са били прехвърляни в Източен Йерусалим или на Западния бряг, половината от тях за лечение на рак.

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Сраженията около болница Ал-Шифа продължават

Палестински бойци са атакували израелските сили с ракети и минометен огън

Израел твърди, че атаката му е насочена срещу бойци на "Хамас", които използват цивилни сгради, включително жилищни блокове и болници, за прикритие. Палестинската групировка отрича тези обвинения.