Световната здравна организация - СЗО е разочарована от Китай заради бавното докладване на данните за коронавирус, събрани в страната, сочи проучване, проведено от "Асошиейтед прес" и цитирано от "Политико"..

Дори докато хвали Пекин публично, СЗО притиска Китай зад кулисите за едноседмично забавяне в публикуването на генетичната последователност на вируса, която бе декодирана от три правителствени лаборатории, според доклада. 

Според интервютата и вътрешните документи, виновен е строгият контрол върху информацията и конкуренцията в китайската система за обществено здраве. "В продължение на дни Китай не публикува много подробни данни, дори когато броят на случаите избухна", се казва в съобщението.

"Китайските правителствени лаборатории пуснаха генома на вируса само след като друга лаборатория го публикува пред властите на уебсайт на вирусолог на 11 януари. според записи на вътрешни срещи, провеждани от здравната агенция на ООН до януари - и всичко това в момент, в който епидемията можеше да е драстично забавена", се казва в съобщението.

Констатациите изглежда поставят под въпрос твърденията на президента на САЩ Доналд Тръмп, че СЗО са в сговор с Китай, както и настояването на китайския президент Си Дзинпин, че страната му винаги е помагала на СЗО по конструктивен начин.

"Записите предполагат, че вместо да заговорничи с Китай ... СЗО е държана на тъмно, тъй като Китай предоставя минималната информация, изисквана от закона. Въпреки това, СЗО се опита да представи Китай в най-добра светлина, вероятно в опит да си осигурите повече информация", заяви АП.

СЗО за добри отношения със САЩ, въпреки Тръмп

СЗО за добри отношения със САЩ, въпреки Тръмп

След като американският президент обяви скъсване на връзките