Представители на Световната здравна организация изразиха загриженост във вторник относно възможния срив на болничната помощ в южната и централната част на Газа, като стотици медици и пациенти са напуснали болничните заведения, бягайки от боевете, за да спасят живота си.

Само около една трета от болниците в Газа функционират по някакъв начин, а някои само частично, в бомбардирания анклав след месеци на израелски бомбардировки като част от военната кампания срещу Хамас в отговор на атаките от 7 октомври.

Боевете се засилиха в централните и южните райони, оказвайки допълнителен натиск върху претоварените болници, които остават отворени.

"Това, което виждаме, е наистина тревожно около болница "Ал Акса" и засилване на военните действия много близо до Европейската болница в Газа, както и в района на болница "Насър"", каза Шон Кейси, координатор на екипите за спешна медицинска помощ на СЗО в Газа. Той заяви това на брифинг в Женева, проведен чрез видео-връзка с Газа

"Не можем да загубим тези здравни заведения. Те абсолютно трябва да бъдат защитени. Това е последната линия на вторично и третично здравеопазване, което Газа има - от север на юг то намалява, болница след болница", каза той.

Той каза, че пациентите са рискували живота си, за да стигнат до болниците в южния град Хан Юнис във вторник заради продължаващите боеве.

По време на посещение в болницата "Ал Акса" в централната част на Газа преди два дни той откри, че 70% от служителите са напуснали постовете си. Същата нощ стотици пациенти, достатъчно здрави, за да избягат, последваха примера им, каза той.

Много служители в болница "Насър" в град Хан Юнис също се присъединиха към стотиците хиляди други жители на Газа, натъпкани в приюти в най-южния край на ивицата, добави той. Там имаше само един лекар за повече от 100 пациенти с изгаряния, каза той.

"Това, което продължаваме да виждаме, е страданието на здравната система - здравните работници не могат да отидат на работното си място, за да се грижат за пациентите, защото се страхуват за живота си... Пациенти, които се страхуват, и техните семейства, които се страхуват да отидат в болница, защото могат да умрат преди да стигнат там", каза той.

"Виждаме как здравната система се срива с много бързи темпове", добави той.

Рик Пийперкорн, представител на СЗО за окупираната палестинска територия, каза на същия брифинг, че става все по-трудно за СЗО да извършва медицински доставки в Газа.

"Това, на което сме свидетели, е сложно и свиващо се хуманитарно пространство поради преместването на военните действия на юг и липсата на достъп", каза той.

СЗО пак не успя да достави медицинска помощ на Северна Газа

СЗО пак не успя да достави медицинска помощ на Северна Газа

Заради липса на гаранции за сигурност