Вариантът Омикрон се разпространява по-бързо от варианта Делта и заразява хора, които вече са ваксинирани или са преболедували коронавируса. Това заяви в понеделник ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от Ройтерс.

"Вече има последователни доказателства, че Омикрон се разпространява значително по-бързо от Делта. Ваксинираните или боледувалите също са в риск", каза той на брифинг за журналисти в Женева, който се проведе в новата сграда на централата.

Главният учен на СЗО Сумия Сваминатан пък коментира, че вариантът успешно избягва някои имунни реакции, което означава, че кампаниите за трета доза ваксина трябва да бъдат насочени към хора с по-слаба имунна система.

Moderna предлага да борим Омикрон с двойна бустерна доза

Moderna предлага да борим Омикрон с двойна бустерна доза

При дозата от 100 микрограма обаче има тенденция към по-чести нежелани реакции

Омикрон изглежда е по-добър в отбягването на антитела, генерирани от някои ваксини срещу COVID-19, но има и други форми на имунитет, които могат да предотвратят заразата, твърдят представители на СЗО. Те не смятат, че ваксините ще бъдат неефективни срещу новата форма на вируса. Макар лечението с антитела невинаги да работи при нея, има надежда, че Т-клетките, вторият стълб на имунния отговор, могат да предотвратят тежко заболяване, като атакуват заразените човешки клетки.

От СЗО изразиха надежда, че 2022 г. ще бъде годината, в която пандемията ще приключи - заради разработването на ваксини от второ и трето поколение, развитието на антимикробното лечение и други иновации.

Пандемията от коронавирус е отнела живота на повече от 5,6 милиона души по света до момента.

Загубата на апетит е сред симптомите на Омикрон

Загубата на апетит е сред симптомите на Омикрон

Сред по-разпространените прояви на инфекцията са главоболие, хрема, уморяемост, кихане...