Европа преживява "тревожен ръст" на случаите на морбили. За това предупреди Световната здравна организация.

През 2023 г. са регистрирани 42 200 случая на морбили в 41 държави членки в Европейския регион на СЗО в сравнение с едва 941 случая, отчетени през цялата 2022 г. Увеличението на случаите се ускори през последните месеци и се очаква възходящата тенденция да продължи, ако спешно не се предприемат мерки за предотвратяване на по-нататъшно разпространение.

"Ваксинирането е единственият начин за защита на децата от това потенциално опасно заболяване. Необходими са спешни усилия за ваксиниране, за да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространение", обясни д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа.

Морбили е силно заразно, сериозно заболяване, предавано по въздушно-капков път, което се причинява от вирус. Разпространява се лесно, когато заразен човек диша, кашля или киха. Може да причини тежко заболяване, усложнения и дори смърт. Заболяването може да засегне всеки, но най-често се среща при деца. Симптомите включват висока температура, кашлица, хрема и обриви по цялото тяло.

Морбили в Европа: СЗО призовава за "спешни" ваксинации

Морбили в Европа: СЗО призовава за "спешни" ваксинации

Случаите на континента нарастват 30-кратно

СЗО посочва, че възобновяването на морбили до голяма степен се дължи на понижения обхват на ваксинациите. В Европейския регион на СЗО над 1,8 милиона бебета са пропуснали ваксинацията си срещу морбили между 2020 г. и 2022 г.

Пандемията от COVID-19 доведе до пропускане на ваксинациите за много деца поради прекъсване на веригата на доставки, пренасочване на ресурси към усилията за реагиране на коронавируса и локдауни, ограничаващи имунизационните услуги. Дезинформацията относно безопасността на ваксините също доведе до спад в глобалното покритие на ваксинациите.

СЗО подчертава, че ваксинациите срещу морбили са безопасни и са предотвратили 56 милиона смъртни случая между 2000 г. и 2021 г.

Децата трябва да получат две дози от ваксината, за да се гарантира, че имат имунитет. Първата доза обикновено се поставя на деветмесечна възраст в страни, където морбили е често срещано заболяване, или на 12-15 месеца в други страни. Втора доза трябва да се постави по-късно в детството, обикновено на 15-18 месеца.

Ваксината срещу морбили или се прилага самостоятелно, или често се комбинира с ваксини срещу паротит, рубеола и/или варицела.

Първи за годината случай на морбили регистрираха у нас
Обновена

Първи за годината случай на морбили регистрираха у нас

Става въпрос за дете на 4 години от София