Световната здравна организация (СЗО) свиква второ спешно заседание следващата седмица, за да реши дали маймунската шарка представлява глобална заплаха за здравето, съобщи CNBC.

Това се налага, тъй като случаите нараснаха до 9200.

Агенцията на ООН отказа миналия месец да обяви глобална извънредна ситуация в отговор на маймунската шарка. Но тъй като инфекциите се увеличиха значително през последните няколко седмици, се очаква организацията да промени решението си.

СЗО се разтревожи, че маймунската шарка ще засегне деца и бременни жени

СЗО се разтревожи, че маймунската шарка ще засегне деца и бременни жени

Скоро отново ще бъде свикан Комитетът за извънредни ситуации

"Спешната комисия за маймунската шарка ще се събере отново следващата седмица и ще разгледа тенденциите, колко ефективни са контрамерките и ще направи препоръки" към страните и общностите, изправени пред епидемията, каза генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус на виртуална пресконференция.

От СЗО не са уточнили в кой ден комисията ще заседава извънредно.

Около 9 200 случая на маймунска шарка са докладвани в 63 страни досега тази година - спрямо малко над 6 000 към 4 юли, каза агенцията. Тази година са регистрирани и три смъртни случая от вируса.

Повечето хора по време на тази последна епидемия се възстановяват от маймунска шарка за две до четири седмици, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ. Но вирусът причинява болезнен обрив, който може да се разпространи по цялото тяло.

За последен път СЗО издаде глобална извънредна ситуация в областта на здравеопазването през януари 2020 г. в отговор на епидемията от Covid-19 и следващия март я обяви за пандемия.

За разлика от Covid, маймунската шарка не е нов вирус. Учените за първи път откриха маймунската шарка през 1958 г. при маймуни в плен, използвани за изследвания, и потвърдиха първия случай на човек, заразен с вируса през 1970 г. в нацията Заир, сега наречена Демократична република Конго.

Маймунската шарка е в същото семейство вируси като едрата шарка, въпреки че причинява по-леко заболяване. СЗО и националните здравни агенции имат десетилетия опит в борбата с едрата шарка, която беше обявена за изкоренена през 1980 г. Успешната борба с едрата шарка може да предостави на здравните служители важни знания за борба с маймунската шарка.

Сегашната епидемия от маймунска шарка е изключително необичайна, защото се разпространява широко в северноамериканските и европейските нации, където вирусът обикновено не се среща. Европа е глобалният епицентър на епидемията, отчитайки повече от 80% от потвърдените инфекции в световен мащаб през 2022 г. САЩ са докладвали повече от 760 случая в 37 щата, Вашингтон и Пуерто Рико.

Африка упрекна СЗО, че едва сега се разтревожила за маймунската шарка

Африка упрекна СЗО, че едва сега се разтревожила за маймунската шарка

Организацията решава дали да обяви болестта за глобална извънредна здравна ситуация

Исторически, маймунската шарка се е разпространила в ниски нива в отдалечени части на Западна и Централна Африка, където гризачи и други животни са преносители на вируса.

Предаването между хората е било относително рядко в миналото, като вирусът обикновено е преминавал от животни към хора. СЗО заяви, че международната общност не е инвестирала достатъчно ресурси в борбата с маймунската шарка в Африка преди настоящата епидемия.