Световната здравна организация решава днес дали да обяви маймунската шарка за глобална извънредна здравна ситуация, съобщава "Ройтерс".

Тя обаче беше разкритикувана от изявени учени от Африка, които напомнят, че това е криза в техния регион от години.

Разискванията и проверката на отговора на СЗО на епидемията идват след опасенията относно начина, по който организацията и правителствата по света подходиха към COVID-19 в началото на 2020 г.

Въпреки че маймунската шарка не се разпространява толкова лесно, колкото коронавируса, и за нея има ваксини и лечение, тя все още буди тревога.

От май месец насам броят на случаите от настоящата епидемия извън Африка надхвърли 3000 в над 40 страни - предимно сред хомосексуални мъже. Не се съобщава за смъртни случаи.

ЕС купува 110 000 ваксини срещу маймунска шарка

ЕС купува 110 000 ваксини срещу маймунска шарка

Доставката им ще започне от края на юни

Вирусното заболяване, което причинява грипоподобни симптоми и кожни лезии, е ендемично в някои части на Африка. Континентът е регистрирал малко над 1500 подозрителни случая от началото на 2022 г., като 66 от тях са имали летален край.

"Когато болестта засяга развиващите се страни, това не е извънредна ситуация. Тя става такава само когато са засегнати развитите страни", отбеляза професор Емануел Накуне, изпълняващ длъжността директор на Института "Пастьор" в Банги, Централноафриканската република, който провежда изпитание на лечение на маймунска шарка.

Той все пак посочи, че ако СЗО обяви "извънредна ситуация за общественото здраве от международно значение" - най-високото ниво на тревога - това ще бъде важна стъпка.

Ако има политическа воля за справедливо споделяне на средствата за реакция между развитите и развиващите се страни, всяка страна ще може да се възползва, заяви ученият.

СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света

СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света

Към 26 май са съобщени общо 257 потвърдени случая и 120 предполагаеми случая от 23 държави-членки

Заседанието на Комитета за извънредни ситуации включва експерти от най-засегнатите региони, които са се консултирали с учени. Те ще направят препоръка до генералния директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който ще вземе окончателното решение.

Повечето експерти са съгласни, че маймунската шарка технически отговаря на критериите за дефиницията на СЗО за извънредна ситуация. Това е внезапно и необичайно събитие, което се разпространява в международен план и изисква сътрудничество между страните.

СЗО обаче е в несигурно положение след ситуацията с COVID-19, според Клеър Уенъм, глобален здравен асистент в Лондонското училище по икономика.

Ако СЗО обяви извънредно положение и страните не предприемат действия, това може да подкопае ролята на организацията в контрола на глобалните болести, поясни тя.

Великобритания предлага ваксини на гей мъже, за да спре маймунската шарка

Великобритания предлага ваксини на гей мъже, за да спре маймунската шарка

99% от случаите на маймунска шарка в Британия са сред мъже, като по-голямата част от тях са гейове или бисексуални