Британските здравни служители ще започнат да предлагат ваксини на гей и бисексуални мъже с най-висок риск от заразяване с маймунска шарка, в опит да ограничат най-голямото огнище на болестта извън Африка, съобщава АП.

Британската агенция за здравна сигурност заяви в изявление във вторник, че лекарите биха могли да обмислят ваксинация за някой, който "има множество партньори, участва в групов секс или посещава "секс на място"".

"Чрез разширяването на предложението за ваксини към тези с по-висок риск се надяваме да прекъснем вериги на предаване и да помогнем за овладяване на огнището", каза ръководителят на имунизацията на Агенцията за здравна сигурност д-р Мери Рамзи.

Преди това ваксините са били достъпни само за здравни работници, които се грижат за пациенти с маймунска шарка, или за хората, почистващи и дезинфекциращи зони, замърсени с вируса. Първоначално ваксината е разработена за едра шарка, свързано заболяване, но се смята, че е около 85% ефективна срещу маймунска шарка.

Великобритания затяга здравния контрол върху маймунската шарка

Великобритания затяга здравния контрол върху маймунската шарка

Болестта вече ще подлежи на задължително уведомяване

Към днешна дата повече от 99% от случаите на маймунска шарка във Великобритания са сред мъже, като по-голямата част от тях са при гейове, бисексуални или мъже, които правят секс с мъже. Учените предупреждават, че всеки, който е в близък физически контакт с някой, заразен с маймунска шарка или техните дрехи или чаршафи, е изложен на риск от заболяването, независимо от сексуалната ориентация.

В момента има 793 случая на маймунска шарка в Обединеното кралство, от повече от 2100 случая в 42 страни по света. Не са съобщени смъртни случаи извън Африка.

До миналия месец маймунската шарка причиняваше големи огнища само в Централна и Западна Африка; континентът досега е докладвал за повече от 1500 случая и 72 предполагаеми смъртни случаи при отделна епидемия. В Африка никога не са били използвани ваксини за контрол на маймунската шарка.

Миналата седмица генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус описа продължаващото разпространение на маймунската шарка в страни, които преди това не са се сблъсквали с болестта като "необичайно и тревожно".

Тедрос свиква експертна среща в четвъртък, за да реши дали разрастващото се огнище на маймунска шарка изисква да бъде обявено за глобално извънредно положение. Това би му дало същото обозначение като пандемията от COVID-19 и продължаващите усилия за изкореняване на полиомиелита.

България е готова да посрещне маймунската шарка

България е готова да посрещне маймунската шарка

Рано или късно болестта ще дойде и у нас, убедена е доц. Любомира Гломб