Световната здравна организация (СЗО) предупреди за "тревожни темпове на предаване" на новия коронавирус (COVID-19) в цяла Европа и предупреди страните да не съкращават периодите на карантините, съобщава "Франс прес".

Регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге каза, че броят на заразените с коронавирус през септември "трябва да служи като предупредителен сигнал за всички нас".

"Въпреки че тези числа отразяват по-всеобхватно тестване, те също показват тревожни темпове на предаване в целия регион", каза той по време на онлайн пресконференция от датската столица Копенхаген.

От СЗО също така заявиха, че няма да променят своите насоки, призоваващи за 14-дневен карантинен период за всички, изложени на новия коронавирус.

"Нашата препоръка за карантина от 14 дни се основава на нашето разбиране за инкубационния период и предаването на болестта. Бихме го преразгледали само въз основа на промяна в нашето разбиране за науката", подчерта старшият служител на СЗО за извънредни ситуации за Европа Катрин Смолууд.

Във Франция например препоръчителната продължителност за самоизолация в случай на експозиция е намалена на седем дни.

Във Великобритания и Ирландия са 10 дни, а още няколко европейски държави, като Португалия и Хърватия, в момента обмислят да намалят препоръките си.

"Познавайки огромното индивидуално и обществено въздействие, дори лекото намаляване на продължителността на карантината може да бъде... Насърчавам страните от региона да проведат необходимия научен процес със своите експерти и да проучат възможностите за безопасно ограничаване", отбеляза Клуге, като добави, че "концепцията за карантина трябва да бъде защитена" и "непрекъснато адаптирана".

53-те страни членки на СЗО в Европа са регистрирали близо 5 млн. заразени с COVID-19 и над 227 000 починали според собствените данни на организацията.

Понастоящем броят на регистрираните заразени на ден е между 40 000 и 50 000 души, сравним с дневния пик от 43 000 души на 1 април - въпреки че тестовете в много страни са се увеличили значително.

На 11 септември беше поставен нов рекорд, като за 24 часа са регистрирани около 54 000 случая.