Американската компания Novavax обяви, че експертна група на Световната здравна организация (СЗО) е препоръчала трета доза от нейната Covid ваксина за хора с отслабен имунитет. Това предаде Ройтерс.

Стратегическата консултативна група от експерти по имунизациите на СЗО, известна като SAGE, издаде серия от препоръки, включително за използването на ваксината при лица със съпътстващи заболявания, кърмачки и лица с ХИВ.

След преглед на данните на Novavax независимите експерти заявиха, че ваксината може да се използва при бременни жени, ако ползите от ваксинацията за бременната жена надвишават потенциалните рискове.

Компанията вече е в късен етап на тестване на бустерните дози от препарата си.

Ваксината на Novavax повече от 90% ефективна срещу COVID-19

Ваксината на Novavax повече от 90% ефективна срещу COVID-19

Това се базира на изпитване сред близо 30 000 доброволци

В петък СЗО издаде позволение за спешна употреба на ваксината на Novavax, произведена от Серумния институт на Индия (най-големия производител на ваксини в света), като проправи пътя за използването ѝ в по-бедни държави.

Преди дни пък Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) одобри употребата на препарата на Novavax при хора на 18 и повече години. Така това може да стане петата Covid ваксина в ЕС.

"След задълбочена оценка Комитетът по лекарствата за хуманната медицина на EMA заключи с консенсус, че данните за ваксината са надеждни и отговарят на критериите на ЕС за ефикасност, безопасност и качество", заяви регулаторът.

Novavax ще започне да доставя ваксини в 27-те държави членки на ЕС през януари. Препаратът ѝ ще се разпространява под името Nuvaxovid.

Pfizer и BioNTech доставят 200 млн. допълнителни ваксини в ЕС

Pfizer и BioNTech доставят 200 млн. допълнителни ваксини в ЕС

Поръчката ще обхване и потенциални ваксини, адаптирани към Омикрон